Mi ez az oldal?
     
gazdasági hírek üzlet befektetés vállalkozás hír árfolyam részvények valuta gazdaság
 
Legyen a kezdőlapom február 21 szerda, Eleonóra
 
Apró Chat Humor Időjárás Kereső Otthon Szótár Térkép
Állás E-mail Hírek Játék Letöltés Oktatás Színház Üzlet
Állat Étel-Ital Hardver Kultúra Menetrend Rádió Toplista Utazás
Autó Egészség Horoszkóp Képek Mobiltelefon Sport Televízió Vírusirtás
Bank Fórum Ingatlan Könyv Műszaki cikk Szex Telefonkönyv Video
Blog Film Informatika Képeslap Nőknek Szórakozás Társkereső Zene
 
Autós hírek Bulvár hírek Gazdasági hírek Külföldi hírek Mozi & Film hírek Sport hírek
Belföldi hírek Egészség hírek Informatikai hírek Kulturális hírek Mobil & PDA hírek Tudományos hírek
 
 
GAZDASÁGI HÍREK
 
Megállapodtak a fű alatt: mire kell Japánnak ennyi vadászgép?

2018. február 21. szerda 11:28

Ráfért egy frissítés az állományra, vesznek 20 darab F-35A-t az amerikaiaktól.
OLAF-feljelentés után meszelték el egy EU-pályázat két vádlottját

2018. február 21. szerda 11:27

Uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt bűnösnek mondott ki két vádlottat első fokon a Fővárosi Törvényszék kedden - közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel. Ibolya Tibor...
Ha kéri, postázza a NAV az adóbevallás-tervezetet

2018. február 21. szerda 11:24

Március 19-én éjfélig kérhetik személyi jövedelemadó bevallásuk tervezetének postázását azok, akiknek nincs ügyfélkapus regisztrációjuk, és tavaly nem voltak egyéni vállalkozók ? figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Zajlik az energiaipar új forradalma

2018. február 21. szerda 11:23

Már támogatások nélkül is megéri napelemet telepíteni, a közműcégek szerepe visszaszorul, az okos otthonoké előretör, az áramtárolás fő eszközeinek az elektromos autók ígérkeznek ? mindez az energiaiparban folyó forradalom néhány következménye ? hangzott el a Deloitte sajtóbeszélgetésén.
A vonalbíró adott gólpasszt az olimpián

2018. február 21. szerda 11:22

A papírformának megfelelően az orosz hokiválogatott (OAR néven) bejutott a négy közé a phjongcshangi téli olimpia férfi tornáján, miután 6-1-re legyőzték szerdán a norvégokat. A találkozó első gólja érdekes körülmények között esett, Ilja Kablukov ugyanis be akarta lőni a korongot a norvég harmadba, ám a vonalbírót találta el, akiről a pakk pont Mikhail Grigorenko elé pattant, aki kilőtte a felső sarkot.

Erster Assist für einen Deutschen heute! ? Ab 13:10 Uhr dann #SWE vs. #GER LIVE in voller Länge bei Eurosport 1 HD und https://t.co/xYi7JrycZW! (#OARNOR gerade LIVE bei #TLC) #IceHockey #PyeongChang2018 #HomeOfTheOlympics pic.twitter.com/IEtdZvCPuA

? Eurosport DE (@Eurosport_DE) 2018. február 21.

Az oroszok az elődöntőben majd a csehekkel játszanak. Csehország az Egyesült Államokat búcsúztatta.

Eredmény – negyeddöntő

Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Norvégia 6-1 (3-0, 2-1, 1-0)
gól: Grigorenko (9.), Huszev (14.), Vojnov (20.), Kalinin (29.), Neszterov (34.), Telegin (54.), illetve Bonsaksen (28.)

Nyitókép: Europress/AFP/Kirill Kudryavtsev


Fenntartható a lengyel lendület

2018. február 21. szerda 11:20

Többéves csúcsára futott a zloty az euróval szemben, az erősödés alapja a gazdaság jó teljesítménye. Az idei év is lendületesen kezdődik, a fogyasztás és az ipari termelés is a várakozásokon felül bővült.

Piacon az első állami kriptodeviza: lesz vajon a semmiből valami?

2018. február 21. szerda 11:20

Indul a venezuelai csodapénz, ha már más valutát nem tudott működtetni az ország. A hagyományos devizák közül ma a dollár erősödik, az európai tőzsdék esnek, a BUX emelkedik. Csökken az olajár, ma az európai kötvényhozamok is visszaestek, az olasz viszont hirtelen megugrott.
Megszökött a házi őrizetből, segítsen megtalálni

2018. február 21. szerda 11:14

Engedély nélkül távozott a házi őrizetből egy 53 éves bátonyterenyei férfi. Ponyi Gyula a rendőrség tájékoztatása szerint még január 28-án kora délután vált köddé, Dózsa György úti lakhelyéről lépett le. Azóta is hiába keresik. Ő az:

Fotó: police.hu

Az ügyben fogolyszökés vétsége miatt indult eljárás.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a fényképen látható Ponyi Gyulát felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatosan információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett hívja az ingyenesen hívható 06-80-555-111 ?Telefontanú? zöld számát, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikét.


Beindult az esés a tőzsdéken

2018. február 21. szerda 11:13

20 éve nem látott esést szenvedett el a Wal-Mart árfolyama tegnap, ami magával rántotta az amerikai indexeket is, így megtört a hat napja tartó emelkedés az amerikai tőzsdéken. Európában mérsékelt...
Új gyárat nyit a Continental Debrecenben

2018. február 21. szerda 11:10

Járműelektronikai alkatrészeket gyárt majd a Continental a százmillió eurós ? 32 milliárd forintos ? beruházásként megvalósuló új debreceni telephelyén.
Negyvenfős zalai falu a német álmok netovábbja

2018. február 21. szerda 11:09

Cheplakus.

Ez az ódivatú felirat állt volna a 14. században az egyutcás zalai falu bejáratánál lévő táblán, ha divat lett volna akkoriban az ilyesmi. Csertalakost akkor se lakhatták sokkal többen, mint most, akár a Reznekiek, akár az Esterházyak birtoka volt. Bármi történt Zalában, az sose vált igazi előnyére a községnek: a törökök miatt kihaltak, a II. világháború is elvitt hét életet, az olajipar miatt pedig sokan elköltöztek. A falu így borzasztóan apró maradt, most cirka negyvenen lakják. Ahogy egy munkatársunk fogalmazott:

Ennyien laknak a házunkban.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Csertalakos a távolból
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Az egyutcás (Fő utca) falut nem véletlenül kerestük fel a Csatatér-sorozat részeként. Ugyanis a 2014-es adatok alapján ez a nagykanizsai választókörzet legkisebb lélekszámú települése, akkor épp 29 választókorú polgár lakta (összesen egyébként tizenegy, 100 fősnél kisebb falu van a körzetben).

Van utánpótlás

Jobbágyi Zoltán polgármester szerint a lakosság száma 41 fő, nemrég emelkedés volt, két borsodi roma család ideköltözött. Jelenleg három óvodás és két általános iskolás gyerek él a községben, szóval van (némi) utánpótlás. Az olcsó ingatlanokat már a 2008-as válság előtt kihasználták a külföldiek is: több német és osztrák vett házat itt. Jelenleg két házban laknak, nyolcat pedig üdülőnek használnak (egynek még kinti medencéje is van).

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Eladó ház
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ez adja a község fennmaradásának esélyét is, hogy üdülőfaluvá változik. Van egy kiadó vendégházuk, aki egy elképesztően csendes helyre vágyik a városról, annak ideális. Sokan jönnek Pestről ide pihenni, a turista el tud menni Lentibe a termálfürdőbe, a szentpéterföldi tóra, a bázakerettyei arborétumba. A nagy vadállomány pedig a vadászokat vonzza, ők is vettek már házat. Olajkutak itt is voltak, fúrtak párat, de nagy volumen nem volt, nem úgy, mint Bázakerettyén.

Szocialista kánaánból elöregedett ementáli lett a zalai olajfalu
Bázakerettyén kifogyóban az olaj, elmennek a fiatalok, már a focicsapat is feloszlott. Pedig egykor ez a vidék volt a magyar Texas, amire már csak a kókadozó olajkutak emlékeztetnek.

A tófeji iskolában tanít a polgármester főállásban mint történelem- és rajzszakos tanár. Ő a település második polgármestere a rendszerváltás óta, elődje az előző választáson már nem indult újra 87 évesen. Jobbágyi három cikluson át volt helyi képviselő, így nem a nulláról kezdte a szakmát. ?Szerencsére a körjegyzőség gutorföldi hivatalában rutinosak? az ügyintézők, sokat segítenek neki a település ügyeiben.

Erzsike néni világa

Azonban nem feltétlen ő mozgatja a szálakat az ellentmondások kisközségében. A falu ugyan kihalófélben lévőnek tűnik, de mégsem az, a maga visszafogott traktorlassúságával zötyög az élet itt. Ha Csertalakos egy pohár víz lenne, a pezsgőtabletta benne egyértelműen Erzsike néni lenne. A faluról azt vallja:

Ez világváros, mert keresztül megy rajta az út.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Elég nehéz őt összefoglalni egy tőmondatban: Erzsike néni a falu polgármesterének édesanyja, a község élő lelkiismerete és ellátója, kecskeellető, kacsavágó, süteménysütő, tősgyökeres asszony. Nem véletlen írtam ezeket, sűrű napra értünk le a faluba: két kecske is megellett (a közelgő front miatt talán), és kacsát is vágott Erzsike. Itt kezdtünk mi is, a kecskeólban, miközben az asszony ?nem kell félni, nem bánt? felkiáltással beterelte a fotós kollégát. Évente egyszer ellik a kecske, a most született kicsik egy év múlva már szintén ellenek. A tejet a gazdák elfogyasztják, sajt is készül belőle.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Erzsike néni a kecskéivel
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Erzsike mindkét fia művész, rajzolnak, festenek, egyikőjük néha képeket is elad, egy templom nagy oltárképét ő festette. Két unokája is van Győrben. Háromhetente találkoznak velük, de gyerekként sokat jártak erre. Az unokák (23 és 26 évesek) szeretnek itt lenni, de dolgoznak, nincs idejük utazni. Erzsike maga Bakonycsernyén született, az ottani erdészetnél dolgozott a férje, aki idevalósi volt. Szerinte ?akárhová elmegy az ember azzal, akit szeret, nem számít, hol van?.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Amikor idekerült, azt hitte, a környező falvak egybe tartoznak, pedig nem, de közel fekszenek. Emiatt nem érezni, mennyire pici a falu.

Most azért vágott kacsát, mert vasárnap az unokákhoz megy, kacsát vagy nyulat kértek. Sok kacsát nevelt régen, de elosztogatta őket. Kenyeret is süt, vasárnap meg épp 100 fánkot csinált, azt is elosztogatta a falubelieknek. Egymásnak adnak mindenfélét, nagylelkű mindenki, ?egyetértésben elvagyunk?. Mise is szokott lenni, jön pap Gutorföldéről ünnepekkor.

Erzsike a polgármester helyett is polgármester: ha pályáznak, megmondja, mire kell, mert ?annyira nem látják meg a férfiemberek?. Kaptak például 500 ezer forintot, azt javasolta, cseréljék ki a kultúrház ajtaját, ablakait. A temető kerítését is abból újították fel. A közbiztonság mellesleg rendben van, jön mindig a rendőr, Erzsike nénitől kérdezi, mi a helyzet. Betörésre, lopásra nem emlékeznek, a biztonság kedvéért zárják csak a kaput.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Erzsike néni konyhájában
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Kati Erzsike néni másik fiának a barátnője, augusztus óta lakik itt. A szomszédos Gutorföldén élt előtte, de ?sokkal jobb itt lenni? szerinte. Amúgy rádiházi születésű, 40 évet dolgozott kórházban ápolónőként, aztán belerokkant a munkába. A zalaegerszegi kórházban és a városmajori szívsebészeten dolgozott. 12-13 évet lakott Budapesten, de ?az már zavaró volt, ez sokkal nyugodtabb?. Jelenleg főz, mos, takarít, a barátja a lenti termálfürdőben dolgozik.

Nem költöznek ide?

? tette fel a kérdést Kati nekünk. Sok pesti költözik a nyugodt környékre, és örülnének is a betelepülőknek, ?de rendesek legyenek ám? ? mondta Erzsike, aki az osztrákkal-némettel is elbeszél, más nem érti meg őket, de ő kitalálja a mondandót. A legszélső házban is laknak németek 14-15 éve, szoktak velük beszélgetni. Erzsike meséli, egyszer átjött a német, mutogatott kézzel púpokat, nem értették, mit beszél ez. Hozzátette a német nő, hogy fekete egér, mutatta a földet. Jóval később esett le, hogy azt magyarázta, sok a vakond és a túrás.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Erzsike néni és Kati
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Leben im Mikrodorf

Hubertet és feleségét, Vilmát felszínes némettudásunk ellenére is alig értettük, mert a kerítés mögött három hiperaktív vizslájuk ugrált és ugatott össze-vissza. Annyi azért kiderült, a német párt épp az egyik, azóta elhunyt vizslájuk hozta Csertalakosra. Hosszú évekkel ezelőtt lakóautóval túrázott a környéken az Eifel-dombságból érkezett házaspár, amikor Lentiben meglátták az álomországot hirdető feliratot egy ingatlanirodán:

Traumland Ungarn.

Gondoltak egyet, és körüljárták a falvakat, eladó ingatlanokat kutatva. Épp Csertalakosnál voltak, amikor a kutyájuknak nagyon vizelni kellett, megálltak hát. A vizsla pedig odaszaladt a mostani házukhoz, felfedezte magának a nyitott pincét, ürített, ezzel meg is győzte a németeket. Beleszerettek a hullámos-erdős tájba és a tiszta levegőbe, de ami a legfontosabb: az időjárásba. Ugyanis észak-rajnai lakhelyükön folyton esik az eső vagy a hó, nyáron sincs 30 fok. Ez viszont nem jó Hubertnek, aki elvesztette egy balesetben az egyik lábát, és nyirkos hideg időben erősebbek a fantomfájásai.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
A hullámos-erdős táj
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Az időjárás mellett a fehér kenyeret emlegették, amit Németországban nem lehet kapni, pedig csoda jó dolog. Ellenben meghökkenve magyarázták, hogy drágább az élelmiszer itt, mint Németországban, ráadásul a választék is kisebb. Jó a viszonyuk a helyiekkel, valahogy elkommunikálnak velük, magyar szavakat keverve a beszédbe.

Roma <3 magyar?

A polgármester szerint nincsenek konfliktusok a kis közösségben, az újonnan betelepültek is igyekeznek beilleszkedni. Erzsike szerint páran jöttek Borsodból, nincs velük baj, csak ?kezelni kell őket?. Erzsike múltkor beszólt, hogy rusnyán fest az udvar, úgy viszont nem jár segély. Mire két hét múlva ment, rend volt. Akármi bajuk van, jönnek hozzá, kérnek lisztet például. Beszélget is velük, ?tudom minden bajukat, bánatukat?, ismeri a pletykákat. A borsodi családokból kerültek ki a közmunkások. Egy-két ember is elég erre, hisz nincs elég munka. A gyerekek tiszták, rendesek, bár egy családi viszály volt nemrég.

Attiláék nem Borsodból, hanem Budapestről költöztek le pár hónapja, a XVII. kerületből. A bank elvette a roma család házát: 1,6 millió forintot vett fel külső hőszigetelésre Attila, elmaradt hat hónappal, felbontották a szerződést, 11 milliót kértek utána. Emiatt eladták a húszmilliós házat. Attila keserűen mondja, ?szinte újrakezdjük az életünket öt gyerekkel?, mert itt volt a legolcsóbb a lehetőség. Ha elmegy az ember észak, Heves felé, ott még rosszabb a helyzet.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Attila nem engedte magát fényképezni, itt családját láthatjuk
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Mikekarácsonyfán lakik rokon, beszélgetett velük, tőle tudták meg, hogy Csertalakoson olcsók a házak. Ezt 500 ezerért vette Attila a sógorától. Nem volt villany, azt visszaköttette, most kezdik majd felújítani. Attila kőműves, nem sok munkája van, mert már két infarktusa volt, emiatt kirúgták a szentgotthárdi Opel-gyárból két hónap után. Attila családja szerint a kis faluban ?bekattannak az emberek?, nem lehet velük normálisan szót váltani, bezárkóznak önmagukba.

Az öregeknek jó csak ez a környék, ?az osztrákoknak tökéletes?. Anyagilag Attiláék már nem javulnak meg, Pestre nem térnek vissza, de máshova sem, lehetetlen ez Attila szerint. A házat akarják megcsinálni, ez a fő terv. Hiányzik nekik a pesti jövés-menés, pláne hogy ott közvetlenebbek az emberek. ?Aki idevalósi, itt született, az elvan magának?, de ők itt gyüttmentnek számítanak. ?Egy ilyen magamfajta embert meglátnak, azt mondják, jaj? ? mondta a megfáradt családfő.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Egy szomorú sztorija is volt az össze-nem-tartásról. Pár hete lázas volt a legkisebb lánya, megkérte a szomszédot, vigye le őket az orvoshoz, fizeti a tankolást. Erre az volt a válasz, hogy ?figyelj ide, szálljál már le rólam.? Pedig korábban nem kért tőle még semmit. A szomszéd épp azért költözött el a másik faluból, mert nem bírta az ottani romákat. Erre megdöbbent, hogy kik lettek az új itteni szomszédai, bele is mondta az arcukba.

A boltnak kereke van

Akad itt más nehézség, például a bevásárlás, amit a mozgóbolttal oldanak meg, ami Kati szerint kicsit drága. Erzsi persze ezt is megoldja: múltkor szólt, hogy ne merészeljenek kolbászárat emelni, nem is tették. A mozgóbolt Attila szerint is drága, a közért meg öt kilométerre van. Nem mindegy, hogy 40 vagy 50 ezer forintot költenek el bevásárlásra.

Épp ottjártunkkor tűnt fel a mobilbolt is, egy kisteherautó, ami abc-nek lett kialakítva, onnan Ica szolgálja ki a vevőket. Csertalakos annyira pici, hogy tíz éve nincs boltja, csak a guruló közért. A furgonnal egy nap 250 kilométert lenyom Ica, 20-30 települést érint. Váltásban dolgoznak kollégájával. Azt már fejből tudják, mennyi áru kell a kocsiba, az árukészlet pedig fix, rendelni nem lehet.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Ica, a mobilboltos
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Akadnak szezonálisan fogyó termékek, mint a gyújtós, de ?holnaptól a só fogy majd, mert havat mondanak? ? mondta Ica. Másnap jóslata bejött, közel 10 centi havat kapott a falu távozásunk után. Ica szereti a munkáját, a maga főnöke, amikor dolgozik, vezetni is szeret. Neki nehézség, hogy Lentiben él, onnan ingázik Zalaegerszegre dolgozni. Szereti a csertalakosiakat, de élni nem tudna itt, hisz nincs munkahely és rendes buszjárat sem.

?Eddig semmi se volt, beosztja magának a nép? ? mondta Erzsike a másik problémára, a közlekedési nehézségekre. Akinek van kocsija, az elfuvarozza a másikat. Ez összefügg azzal a gonddal, hogy a környéken kevés a munkahely, van egy cserépgyár és a Zalakerámia üzeme, de van, aki a lenti fürdőbe vagy Zalaegerszegre ingázik (Flextronics, mi más). Ez azonban nem egyszerű: a falut napi két buszjárat érinti csak, reggel háromnegyed 8-kor és délután 3 körül jön menetrend szerinti busz, plusz az iskolabusz, ami a gyerekeket hordja a tófeji iskolába. Ahogy Attila fogalmazott:

Ha akarnál is valahova menni, nem tudnál.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Attila szerint ?akinek jogosítványa, kocsija van, munkaszempontból nem jár rosszul?, még a szakma sem mérvadó. ?Itt az nem dolgozik, aki nem akar? ? teszi hozzá. Sok falu van itt közel egymáshoz, de azért vannak távolságok: Mikefa 2,5, Gutorfa 3 kilométer. Mehetnek kerékpárral, de nem minden időjárásban tud az ember biciklivel menni.

Plakátokon szivárog a nagypolitika

A 2014-es parlamenti választáson egész szorosan alakult itt a voksolás: a Fidesz és jelöltje is 7 szavazatot, a Jobbik és jelöltje 6-ot, a baloldal 4-et kapott (ebből listáson egyet lecsippentett az LMP). A májusi EP-választásra kicsit változott a helyzet: akkor a Jobbik nyert 5 szavazattal, a Fidesz 3, az Együtt-PM 2, az LMP 1 szavazatot kapott, az MSZP-re és a DK-ra senki sem szavazott.

A polgármester szerint hiába kicsi a falu, mindenkit érdekel a közelgő választás. Az öregeket a migránskérdés izgatja, ugyanis szeretik, ha nyugalom van a faluban. Mindenesetre nagy kampányra nem számítanak, legutóbb is csak pár plakát került ki, gyűlést nem tartottak, csak a szomszédos Gutorföldén. Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő ellenben ellátogatott ide a választások után, Erzsike néni is megosztotta: ?sütöttem neki perecet?, nagyon szimpatikus volt, ?olyan volt, mint mi?. Ha már Fidesz, beszéltünk Erzsike nénivel a határkerítésről is. Azt mondta:

Jó, hogy van, azt becsülöm. Azóta nagyon értékelem a miniszterelnök urat, amióta ilyen jól kezeli a migránsválságot.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Őket persze elkerülték a migránsok, attól pedig nem is tartanak, hogy ide jönnek a jövőben, hiába csak 20 kilométerre a szlovén határ. Az unióban az nem tetszik az asszonynak, hogy bírálgatják, hogyan bánunk a migránsokkal, minden más rendben van. Azt nagyon meg kell fontolni, kilépjünk-e az EU-ból, ezen szerinte is gondolkodni kell. Megkérdeztük azt is: ki a népszerű a faluban? ?Szerintem a Fidesz? ? jött a csattanós válasz. Nyolc éve még Erzsike is hajlott a Jobbik felé, de aztán egyre kevéssé szerette őket, mert ?elmentek másfelé?. Pedig ő színesen tájékozódik: Zalai Hírlapot, Nők Lapját, konyhai és kertészeti lapokat olvas, a fia több újságot is vesz Zalaegerszegen. A tévében is néz mindenfélét, de azt látja, nem tudnak semmit mondani, csak hogy le kell váltani a kormányt.

Attila Pesten roma kisebbségi képviselő volt, ott közösséget hoztak össze, de itt nem lehetne. Zala ezen részén széthúzó a cigány közösség, egyik része be akar illeszkedni, de nem tud. Hosszabb ideig itt nem lehet jóban lenni senkivel. A magyarok rosszabbak sokszor, de amelyik elfogad, az iszonyat rendes, rendesebb, mint a pestiek. Vannak fanatikus jobbikosok, akármilyen ember valaki, ők ?kötik az ebet a karóhoz?. Csak családon belül van összetartás, a kis körben megvannak, de nem engednek be senkit, mondja.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Szavazni mennek majd, ?az nem megy, aki hülye.? Attila mindenképpen a Fideszre szavaz, hisz csak ?a hülyék kritizálják? őket. Épülnek a gyárak, visszaszorult a munkanélküliség, családtámogatás van, biztatják a népet, hogy csináljanak sok gyereket. ?Nem hülye Orbán Viktor?, ezért enyhítettek a BAR listások helyzetén is. A migránsokról is megvan a véleménye. Nem tartja magát fajgyűlölőnek, de irtózik attól, amit a médiában lát. ?Erőszakolják a lányokat, csoportosan csinálják?, mindezt látta a tévében, majd hozzátette: ?a női nemet semmibe se nézik?. Azt szeretné, ha a migránsokra szánt pénzt inkább a romák oktatására fordítanák, hogy ne legyenek tanulatlanok. Megkérdeztük még, kire szavaz a család:

Én vagyok a családfő, hát mindenki arra fog, amire én.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu


A CSOK-támogatások kétharmadát felemésztette a lakásárak növekedése

2018. február 21. szerda 11:08

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bevezetése óta végbement áremelkedés mind a használt, mind az új lakásoknál meghaladja az 1, illetve 2 gyermek után felvehető támogatást – írta a GKI elemzése.

Az új lakások esetén Budapestet érintette leginkább a lakásárak növekedése, a 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény kétharmadát felemésztette a lakásárak emelkedése

Használt lakások esetében szintén a budapesti vevők jártak a legrosszabbul az elmúlt évek árváltozásával. A három gyerek után felvehető CSOK több mint 3-szorosával, 7,2 millió forinttal nőtt egy átlagos, 60 m2-es használt budapesti ingatlan ára.

Vagyis a legmagasabb összegű CSOK is csak kevesebb, mint 1 százalékát fedezi egy átlagos, használt budapesti ingatlan árának, míg a megyeszékhelyeken a lakásár 18 százalékát adja a CSOK. A városoknál és a községeknél valamivel kedvezőbb a kép, ezeken a településtípusokon az árnövekedés ?csak? az egy gyerekes kedvezményt emésztette fel. Összességében a városok esetében a három gyermek után igényelhető CSOK a teljes használt lakásár negyedét, község esetén a 37 százalékát fedezi.

A CSOK-ról

A CSOK-ot 2015 júliusában vezette be a kormány, majd több lépcsőben lazítottak a CSOK feltételrendszerén. Külön fogalommá vált a CSOK 10+10, ami a maximum 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra és a szintén maximum 10 millió forintos kedvezményes hitelt jelenthet. Ezt a legkedvezőbb CSOK-konstrukciót csak azok a családok élvezhetik, akiknek vagy 3 gyerekük van, vagy rendelkeznek olyan perspektívákkal, hogy ígéretet tudnak tenni 3 gyerek vállalására, emellett ez csak új lakás vásárlása vagy építése esetén vehető igénybe. A többség ennél jóval kisebb támogatást kap. 1 gyermek esetén 600 ezer forintot, 2 gyermek esetén pedig 1,4 vagy 2,6 millió forintot, attól függően, hogy használt vagy új lakás vásárlására kívánják azt fordítani.


243 milliárd dollár ment el bankbírságokra

2018. február 21. szerda 11:07

Az illetékes amerikai pénzügyi hatóságok a 2008. évi pénzügyi válság óta összesen 243 milliárd dollár bírságot szabtak ki a világ bankjaira. A Keefe, Bruyette & Woods amerikai befektetési bank...
Összegyűjtötték az ajánlásokat, képviselőjelölt lehet Czeglédy Csaba

2018. február 21. szerda 11:03

Hétvégén derült ki, hogy Czeglédy Csaba független jelöltként indul az országgyűlési választásokon, a nyugat.hu pedig azt írja, már mintegy 700 ajánlást gyűjtöttek össze neki.

6,3 milliárdos károkozással gyanúsítják Czeglédyt
Már kilenc iskolaszövetkezet ügyében folyik eljárás.

Ha Czeglédy hivatalosan is képviselőjelölt lesz, mentelmi jog illeti meg, és a nyugat.hu szerint valószínűleg megszüntetik majd előzetes letartóztatását, így szabadon kampányolhat, az ellene folyó eljárásban pedig szabadon védekezhet majd ? ha csak a választási bizottság nem hagyja jóvá az előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

Az érvényes regisztrációhoz 500 érvényes aláírás kell, a választási bizottság várhatóan még ma hitelesíti az ajánlásokat.

A most előzetesben letartóztatásban lévő ügyvéd, szocialista politikus ellen már kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás.

Kiemelt kép: MTI/Bugány János


735 millió dollárt keresett a kriptovalutáján Venezuela a kibocsátás napján

2018. február 21. szerda 11:02

Az elnök szerint eredményes volt a debütálás.
Az OLAF lebuktatta, a magyar ügyészségnek kellett még bő 5 év, hogy vádat emeljen a csalók ellen

2018. február 21. szerda 11:00

Nehéz nem arra gondolni, hogy az elmúlt években oly sok ügyben passzívnak tűnő magyar ügyészség most, hogy Orbán Viktor kormányfő családjáig érő botránytól hangos a hazai sajtó, talán nem véletlenül adott ki egy közleményt uniós pénzek elcsalása ügyében. A közleményben említett esetben 770 forintos költségvetési csalást követtek el a vádlottak, ebből 630 millió forint az uniós pénz, 140 meg a magyar állami forrás.

Az egészet az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) buktatta le – ahogyan Tiborcz István volt cégének csalásgyanús projektjeinél is az OLAF készítette a jelentést. Mindenesetre itt a nyomdaipari tevékenységet is végző cég papírzacskókat előállító gépekre vettek fel a sok százmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást 2005-2010 között nyújtottak be négy pályázatot), de eszük ágában sem volt új gépeket beszerezni, hanem a cégnél jó ideje álló gépeket átfestették, néhány alkatrészt kicserélték, és valótlan tartalmú dokumentumokkal próbálták leplezni a csalást.

Az sajnos az ügyészség mostani közleményéből kimaradt valamiért, amit egy éve még beletettek a közleménybe: az OLAF 2011-ben kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek. A magyar ügészség 5 és fél évvel később, 2017 februárjában nyújtott be vádiratot, a bíróság – első fokon – pedig a napokban hozott ítéletet.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék az I. rendű, valamint III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, és ezért az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – egyúttal III. rendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Ugyanakkor a bíróság II. rendű vádlottat és IV. rendű vádlottat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség a kihirdetett ítélet ellen mind a négy vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be a vádlottak terhére. Az I. és III. rendű vádlottak vonatkozásában a kiszabott büntetés súlyosbítása, míg a II. és IV. rendű vádlottak esetében a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett.


Jóváhagyta a 2018-as költségvetést a Fővárosi Közgyűlés

2018. február 21. szerda 11:00

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2018-as összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
Teniszstadion épülhet a Margitszigeten

2018. február 21. szerda 11:00

Megnyílt az út a margitszigeti teniszstadion építése előtt, miután a parlament elfogadta Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnökének egyéni képviselői indítványát - írja a Válasz.hu. Már tavaly...

Tizenöt hónapja tudhatott a kormány a Tiborcz-ügyről

2018. február 21. szerda 10:57

Nemcsak az OLAF, egy másik szervezet is vizsgálta a közvilágítási pályázatokat.
Egy furcsa szerelmet követő bosszú legendája lengi körül az ország legérdekesebb körtemplomát

2018. február 21. szerda 10:55

A Budapest rejtett, vagy épp szem előtt lévő, de ismeretlen szépségeit bemutató sorozatunk, az Ismeretlen Budapest több mint százötven része után úgy éreztük, ideje az egész országra kiterjeszteni: így született meg a most debütáló Ismeretlen Magyarország, melynek epizódjaihoz a hátunkra dobjuk a fényképezőgéppel, pulóverrel és szendvicsekkel megtömött táskát, majd a nyakunkba vesszük az országot, hogy bemutassuk a néhány óra alatt akár tömegközlekedéssel is elérhető helyek szépségeit.

Első epizódunkban a Csatatér címet viselő választási cikksorozatunkban már bejárt, a Bükk északi részén megbúvó Szilvásváradra indulunk, hogy bemutassuk az ország egyik legérdekesebb templomát, mely a maga nemében ma is Európa legnagyobbja.

Fotó: Bielik István/24.hu
Szilvásvárad tudja, milyen a jó kőkori szex
Csatateres riport az ösztrogénes, tesztoszteronos Szilvásváradról.

A kőkor óta lakott település környéke egykor téglagyárairól, illetve vas- és üveggyártásáról volt ismert, ma azonban természeti kincsei ? a Szalajka-völgy, illetve az annak központjában lévő festői Fátyol-vízesés ?, illetve az 1950 óta itt működő lipicai ménes miatt jutnak az ember eszébe.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A lipicai ménes

A lovak ugyan csak alig hét évtizede a település képének szerves részei, a legtöbben jó eséllyel mégis azt hiszik, hogy a fajta a Kárpát-medence középső tájának gyermeke, ez azonban igen távol áll a valóságtól.

A lipicaiak története a XVI. század végére nyúlik vissza, hiszen az az 1572-ben megszületett bécsi spanyol lovasiskola tenyésztőtelepeként jött létre a szlovén-olasz határ szlovén oldalán lévő Lipicában. A Spanyolországból hozott lovak, illetve a végletekig terhelhető, masszív hegyi lovak keresztezéséből született új fajta példányait a napóleoni háborúk miatt kétszer is elköltöztették, míg végül Mezőhegyesen megszületett a mai, előbb Alsószombatfalvára (1876), majd Bábolnára (1912), végül pedig Szilvásváradra (1950) költöztetett ménes elődje.

Kevesen ismerik azonban a mindössze ezerhatszáz fős település igazi különlegességét, a falu református kerektemplomát, pedig az jelentős szerepet tölt be a magyar templomépítészetben. A Magyarországon főleg az Árpád-kor során feltűnt körtemplomok ? így többek közt az ösküi, a kallósdi, a kissikátori, és a jáki ? legtöbbször öt-tíz méteres átmérővel büszkélkedhettek, a kései szilvásváradi példa azonban ennél jóval nagyobb: átmérője 26,6 méterre rúg.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A XVI. században a környéket uraló Perényiek által református hitre áttérített lakók a birtokok a katolikus Keglevich grófok általi 1666-os átvétele után is megtartották hitüket. Számuk évről évre nőtt, a közösség pedig erősödött, templomukról ez azonban egyáltalán nem volt elmondható.

A rogyadozó épületet 1832-ben végül le kellett bontani, a közösség pedig földesurától, gróf Keglevich Miklóstól (1799-1847) várt megoldást a helyzetre, aki nem hagyta cserben a falubelieket. A reformátusok levelére adott válaszában kikötötte, hogy minden negyedtelkes jobbágy hordjon némi követ a leendő építkezés mellé, ezáltal felgyorsítva a munkát:

?…megértettem a Helységnek közönségesen való óhajtásokat, az újonnan megépítendő Templomnak mentül előbb való hozzáfogatása eránt nem vólt ez előttem feledékenységben, mert a régi templomnak emlékei csaknem minden nap reá emlékeztetnek… A lakosoknak pedig ezennel rendeltessék, hogy minden fertály házhelyt bíró ember köteles leszen a mai naptól számítva egy esztendőnek leforgása alatt három kis ölkövet a Dobogó bányából behordani és az a hely színen ölbe rakni…?

A munkák végül 1837-ben indultak meg, hogy három évvel később, 1840 augusztusában megnyithassa kapuit a források többsége szerint ? van, aki az Esztergom számos épületét tervező, így a bazilikán is tizenkét éven át dolgozó Packh János tehetségét sejti mögötte ? a magyar klasszicista építészet egyik legmeghatározóbb alakja, a főváros számos fontos épületét, a még mindig megmenthető svábhegyi Karczag-villát, illetve az egri főszékesegyházat is megálmodó Hild József tervei alapján épült templom.

De ki az a Hild József?

Hild József (1789-1867) apjától, a szintén építész Hild Jánostól szívta magába az építés tudományának alapjait, melyet a Bécsi Művészeti Akadémián, illetve itáliai tanulmányútján mélyített, hazatérése után pedig csak Pesten több mint kilencszáz terve öltött formát.

 

Legjelentősebb művei az 1838-as pesti árvíz után születtek, 1854-ben pedig a város tulajdonképpeni főépítészévé vált. Hosszú életművének kezdeti darabjai még a klasszicizmus, a későbbiek pedig a romantikus historizmus szellemében születtek. 1861-ben egyszerűen megvonták a fizetését, hetvenen túl pedig már nem tudott olyan munkákat találni, melyekkel anyagi biztonságban érezhette volna magát.

 

Napról napra élt, hírneve lassan semmivé foszlott ? végül hetvenhét évesen, özvegyen, tüdőgyulladásban hunyt el. A Fővárosi Lapok két nappal később megjelent számában csak egyetlen sorral emlékezett meg róla: “Hild József, ismeretes pesti építész tegnapelőtt, 79 éves korában meghalt.”

 

Ma is látható főbb művei:

 

– az egri főszékesegyház, 1831-1837
– a szilvásváradi kerektemplom, 1837-1840
– a Páckh János halálával félbehagyott esztergomi bazilika befejezése, némi áttervezés után
– Császár fürdő, 1841-1844
– VIII. Baross utca 40., 1843
– Csendilla-villa, 1844
a svábhegyi Karczag-villa, 1845
– a Deák téri evangélikus templom főhomlokzata, 1856
az állatviadaloknak otthont adó pesti heccpalota helyére épített Szent István-bazilika, 1851-1867 (halála után Ybl Miklós vette át a munkát)
– a Gerbaud-ház (eredetileg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank épülete), 1858-1862

A Karczag-villa / fotó: Vincze Miklós/24.hu

A néhány évvel fiatalabb Karczag-villához, a Nemzeti Múzeumhoz, illetve más klasszicista középületekhez, kúriákhoz és kastélyokhoz hasonlóan az érkezőket timpanonban véget érő dór oszlopokkal (timpanonos portikusszal) fogadó templomot övező legendák szerint a gróf katolikus templomot kívánt volna építtetni az egykori református templom telkén, de az építés közben kiderült: felesége beleszeretett a velencei pátriárkából az egri főegyházmegye művészetpártoló érsekévé lett Pyrker János Lászlóba, az érthető módon kissé feszültté váló férj pedig dühében a reformátusoknak adta a ? merő véletlenségből az érsek által néhány évvel korábban építtetett egri főszékesegyház építésze által tervezett ? templomot.

Egy dolgot azonban kikötött: a bejárat fölé a 97. zsoltár hetedik versének kell kerülnie.

A Szalajka-völgyi vashámorban készült betűk ma, közel száznyolcvan évvel később is díszítik az épületet, a tizenkét lépcsőfokon felsétálva pedig minden betérő jól láthatja azokat:

?Szégyenűljenek meg a’ faragott képeknek minden szolgái’. XCVII. ‘soltár 7’ vers. 1840.”

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A faragott képek szolgái kifejezés ebben az értelemben akár az apostol- és Jézus-ábrázolásokkal teli katolikus templomokra, ezáltal pedig Pyrker érsekre is vonatkoztatható lenne, a történet azonban mindössze fikció.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Az Egy magyar nábob Kárpáthy Jánosát és az És mégis mozog a föld Bálvándy grófját is ihlető, fiatalkori csínytevéseivel már korán ismertté vált Keglevichnek természetesen lehetett nézeteltérése Pyrkerrel, ez azonban egy pillanatra sem befolyásolta a templom építését.

fotó: Bartos Gyula/kormany.hu

Az 1840-ben már istentiszteleteknek otthont adó, harmincöt méter magasra törő, kupolás templom végül csak két évvel később készült el teljesen, állapota pedig az utóbbi tizenöt évben folyt teljes, műemléki igényességű felújításának köszönhetően ma is kitűnő.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Még ma is a bánfalvi (ma Bánhorváti része) erdőből érkező harminchárom tölgyfagerendából egy helyi asztalos, Müller Mátyás által elkészített padok nyújtanak pihenést az igehirdetést hallgató híveknek, az eredeti orgona helyét azonban már az ország számtalan templomát ellátó pécsi Angster gyár 1907-ben készült hangszere vette át.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A belső tér a maga kálvinista egyszerűségében lenyűgöző:

a hófehér falakat, illetve a kupola párkányát tartó, a templom falai melett végigfutó tizenhat oszlopot látva akár egy helyreállított római templomban is érezhetnénk magunkat, annyi különbséggel, hogy ott nem egy bástyaszerű szószék áll a figyelem középpontjában.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Az érzés nem alaptalan, hiszen a körtemplomokat az építészettörténet a római Pantheonból vezeti le ? fontos különbség azonban, hogy az olasz főváros templomaival ellentétben a Kerektemplom sajnos nem látogatható szabadon: a település honlapja szerint az a főszezonon kívül csak a vasárnapi istentiszteletek idején, nyáron pedig szerdától vasárnapi 15-18 óra közt csodálható meg.

Hogyan jutok el oda?

Szilvásvárad a fővárosból vonattal és busszal is három óra alatt, legtöbbször egy átszállással közelíthető meg. Budapesttől százhatvan, Miskolctól ötven, Egertől pedig harminc kilométerre fekszik. A csodás kastélyszállóval is rendelkező település egyéb látnivalóit a település honlapja mutatja be.


Másfelszeresére növelte lakossági hitelállományát a Budapest Bank

2018. február 21. szerda 10:54

A Budapest Bank új lakossági hitelkihelyezése a piaci átlag fölött, 50 százalékkal, a teljes lakossági hitelállomány pedig 4,6 százalékkal, 335 milliárd forintra nőtt tavaly. A legnagyobb növekedést a jelzáloghitel-kihelyezésben és a személyi kölcsön kihelyezés terén érte el a pénzintézet. A bank várakozásai szerint 2018-ban tovább folytatódik a hitelpiaci élénkülés, a célja pedig továbbra is a piaci szintet meghaladó növekedés a kulcsterületeken.
Emily Ratajkowski óriásbugyiban és csupasz mellekkel pózol a címlapon

2018. február 21. szerda 10:53

A modell már kismilliószor vetkőzött meztelenre, hol egy magazin kedvéért, hol saját és rajongói szórakoztatására. Gyakorlatilag a vetkőzésből áll Emily Ratajkowski egész munkássága, de tény, ami tény, jól megy neki.

BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 26:  Model-actress Emily Ratajkowski attends the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
16 millióan nézik naponta, ahogy kirakja a mellét. De ki ő?
Szeret villantani, de emellett szerencsére sok más dologhoz is ért Emily Ratajkowski.

Most éppen a Vanity Fair magzin spanyol kiadása fotózta, aminek márciusi címlapján félmeztelenül, hasfogó bugyiban pózol. A belső oldalakon szerencsére ezt a kevés fehérneműt is elhagyta, amiről ő maga posztolt.

Vanity Fair Spain (@vanityfairspain) által megosztott bejegyzés, Febr 20., 2018, időpont: 2:19 (PST időzóna szerint)

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés, Febr 20., 2018, időpont: 12:37 (PST időzóna szerint)

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés, Febr 20., 2018, időpont: 12:09 (PST időzóna szerint)

Kiemelt kép: Jason LaVeris/FilmMagic/GettyImages


Százmilliárdos bírságok ? semmiből sem tanultak a válság után a bankok?

2018. február 21. szerda 10:51

Az illetékes pénzügyi hatóságok a 2008. évi pénzügyi válság óta összesen 243 milliárd dollár bírságot szabtak ki a világ bankjaira.
Elmondta, hogyan él szexuálisan aktív életet 300 éves szellem férjével

2018. február 21. szerda 10:44

Amanda Teague-nek már teljesen elege volt a ?fizikai világ? férfiaiból, mikor találkozott egy XVIII. századi haiti kalóz szellemével, Jackkel 2014-ben, akivel a múlt hónapban össze is kötötte az életét.

A 45 éves downpatricki, korábbi Jack Sparrow-hasonmás nő egy az internetre feltöltött videójában arról beszél, hogy a 300 éves kísértettel randizni jár, szoktak vitatkozni és egy nagyon aktív szexuális életet élnek. Utóbbiról az érdeklődőknek el is mondta, hogy milyen.

A spirituális szex arról szól, hogy érezzük az energiákat. Semmi köze a maszturbációhoz. Noha bármilyen pozíció kipróbálható így, a legjobb, ha a misszionáriussal kezdjük, mert így könnyebb érezni a súlyukat.

? idézi a Sun. Hozzátette, hogy a barátai között is sokan vannak, akik kísértetekkel szexelnek.

Ismerek egy nőt, aki orgiákat tart szellemekkel, és nagyon élvezi. Nem azért, mert amiket csinál, azt nem tenné meg valós férfiakkal. Ő egy valós emberrel él házasságban, és ő is részt vesz ezeken az orgiákon.

A videóban korábban kapott kérdéseket is megválaszolt Amanda Jackkel, így azt, hogy a kalóz miért éppen őt választotta a rengeteg nő közül.

Oké, szóval azt mondja, hogy bár domináns és nehéz természetű tudok lenni, nagyon hűséges is vagyok, és a végsőkig tudok küzdeni olyanokért, akik számítanak nekem.

Jack nejének azt is elmondta, hogy egy szellemnek kiváltáság, ha egy világi nővel tud kapcsolatot kialakítani, és nincsenek is sokan, akik erre felkészültek, nem úgy mint Amanda.

A pár egy hajón, nemzetközi vizeken kelt egybe. A házasságkötés pár országban legális szellemekkel, de nem Nagy-Britanniában, ezért választották az esküvő ezen módját. Amanda fel is vette Jack családnevét, és állítja, hogy bármely bíróságon harcolni fog, ha megkérdőjelezik a kapcsolatukat.

Ő a lelkitársam. Olyan boldog vagyok, ez nekem a kapcsolat tökéletes formája.

Miután napvilágot látott az esküvőjük, sokat támadták Amandát, amire ő összehasonlította a szellemszexet a melegek jogaival:

Menjünk vissza 20 évvel ezelőttre. Ha meleg voltál, akkor szembe kellett nézned azzal, hogy durván bánnak veled. Főként Írországban, ha elmondtad, hogy meleg vagy, akkor akár meg is verhettek egy szombat este. Most van egy szó azokra az emberekre, akik szellemekkel szeretkeznek, ez a spektrofília, szóval ez is egy szexuális irányultság. A spektrofília több ezer év óta létezik, de az emberek nem beszélnek róla.

Egyébként nemrégiben egy bristoli nő is arról beszélt, hogy szellemekkel fekszik le. Az elmúlt 12 évben összesen hússzal, és annyira kedveli a szeretkezés ezen formáját hogy már emberi szerelmet nem is keres.

Kiemelt kép: YouTube


Óriási bírságot kaptak a bankok az elmúlt évtizedben

2018. február 21. szerda 10:43

Az illetékes amerikai pénzügyi hatóságok a 2008. évi pénzügyi válság óta összesen 243 milliárd dollár bírságot szabtak ki a világ bankjaira.
Enyedi Ildikó felszabadult, és nem nyomasztja az Oscar

2018. február 21. szerda 10:42

Egy évvel a Testről és lélekről berlini sikerei után az MTI kérdezte a rendezőt a Berlinalén, ahol levetítették Enyedi Az én XX. századom felújított változatát.

Az 1989-as filmje kedd esti világpremierjén Enyedi Ildikót nagyon meghatotta a fogadtatás, a jegyeket pár óra alatt elkapkodták, a teltházas mozi előtt pedig sokan álltak sorban, hátha mégis bejutnak. Az én XX. századom annak idején a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat.

Enyedi szívesen tért vissza Berlinbe, és a közmédiának azt mondta, hogy nem érez nyomást az Oscar-gála miatt.

Voltam én már fönt és lent is, és olyan időszak is volt, amikor azon gondolkodtam, hogy elmegyek takarítani, hogy eltartsam a gyerekeimet. Felszabadult vagyok, és végtelenül boldog, hogy dolgozhatok.

A rendező kifejezetten szerencsésnek érzi magát, hogy az előző két év magyar Oscar-díjasait is megkérdezheti a tapasztalataikról, felkészülhet a március 4-i Los Angeles-i gálára.

Én most csak örülni akarok, mindannak, ami eddig történt, és annak, hogy úgy tűnik, talán tényleg tudok tovább dolgozni, és egyszerűen nem hagyom, hogy ezt bármi elrontsa. Ez van.

Végül a rendező a következő projektjéről nyilatkozott: a Testről és lélekről után a Füst Milán regényét, A feleségem történetét dolgozza fel, de még rengeteg előkészítési munkálat előtt áll a stáb, illetve várni kell a női főszereplőre, Léa Seydoux-ra is.

700040641TB188_Rei_Kawakubo
Világhírű francia színésznővel forgatja új filmjét Enyedi Ildikó
A Bond-lányként is ismert Léa Seydoux főszereplésével készül az alkotás, amely egy Füst Milán-adaptáció lesz.

Kiemelt kép: Kallos Bea/MTI


Paks 2: különösen kedvező finanszírozási feltételeket lát a miniszter

2018. február 21. szerda 10:38

A Paks 2 beruházás finanszírozását megalapozó szerződés további díjak nélkül előtörlesztési lehetőséget tartalmaz, azaz lehetővé teszi, hogy mindenkor a legkedvezőbb kondíciókkal rendelkező forrást...
Ingyen juthatott kriptodevizához, aki jókor volt jó helyen

2018. február 21. szerda 10:36

Egy technikai hiba miatt ingyen szerezhettek kriptodevizát egy japán tőzsdén szemfüles befektetők, miután 20 percen keresztül 0 jenes árfolyam látszott a rendszerben. A lehetőségre le is csaptak...

Mérséklődött a német magánszektor növekedése

2018. február 21. szerda 10:34

A vártnál nagyobb mértékben lassult a növekedés a német gazdaság magánszektorában februárban, de az ütem így is erős maradt.
Érdekes bírósági ítélet: jár nekünk a pénz, ha kötelező otthon maradnunk

2018. február 21. szerda 10:30

Hiába nem vagyunk a készenléti időnkben a munkahelyen, ha nem hagyhatjuk el otthonunkat és néhány percen belül ugranunk kell a munkáltató hívására, akkor azt bizony munkaidőként kell elszámolni - így döntött az Európai Bíróság egy belgiumi önkéntes tűzoltó ügyében
Az NGM elárulja, hogyan jött össze a rekordnövekedés

2018. február 21. szerda 10:26

A múlt héten megjelent adatok szerint a magyar gazdaság 12 éve nem látott növekedési teljesítményt mutatott fel 2017-ben. Az elért eredményekben jelentős szerepet játszott a Nemzetgazdasági...

Begyújtotta lakossági rakétáit a Budapest Bank

2018. február 21. szerda 10:25

A piaci átlag fölött, 50 százalékkal nőtt tavaly a Budapest Bank új lakossági hitelkihelyezése, a teljes lakossági hitelállomány pedig 4,6 százalékkal 335 milliárd forintra nőtt tavaly - közölte a...

Közzétette osztalékjavaslatát a Magyar Telekom

2018. február 21. szerda 10:24

A Magyar Telekom igazgatóság a tavalyi üzleti év után részvényenként 25 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.
Rég történt hasonló: elérte egy népszavazás a célját Magyarországon

2018. február 21. szerda 10:21

Sikerült az ellenzék összefogása Budapesten, akadálymentesítve lesz a 3-as metró.
Közel egy hónapig kérhető még a NAV-tól a postázás

2018. február 21. szerda 10:19

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja és tavaly egyéni vállalkozó sem volt, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tenni, mint adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmet eljuttatni a NAV-hoz március 19-éig ? áll az adóhatóság közleményében.
Stratégiaépítés szeminárium MA

2018. február 21. szerda 10:15

Sokan szeretnének kiharapni egy nagy falatot az elérhető tőzsdei profit tortájából, de kevesen veszik a fáradságot, hogy kereskedési tervet készítsenek saját maguk számára. Legtöbben az őket érő...
Dübörögnek az építkezések az országban, csak kapkodjuk a fejünket

2018. február 21. szerda 10:11

Hihetetlenül felpörögtek az építőipari beruházások Magyarországon az elmúlt évben. A megindult kivitelezési munkák összértéke meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami 47 százalékos növekedést...

Új gyárat épít a Continental Magyarországon

2018. február 21. szerda 10:08

A Continental egy újabb gyárat létesít Magyarországon az autóipari elektronikák területén meglévő tevékenységének bővítésére. 100 millió eurós beruházást terveznek. Váltómű vezérlőegységeket és...

Kitalálod, mit rejtett 2 bőrönd egy román autóban?

2018. február 21. szerda 10:07

Nem vitték túlzásba a csempész áru elrejtését.
Több mint 1,2 milliárd euróért vásároltunk online kereskedőktől

2018. február 21. szerda 10:06

A hagyományos kiskereskedelemhez képest továbbra is háromszoros sebességgel bővül a hazai online értékesítés, a szektor 2017-ben átlépte a 360 milliárd forintos forgalmat. A bővülés mértéke jelzi, az ágazat továbbra is dinamikusan fejlődik, bár a korábbi években tapasztalt, évről-évre gyorsuló növekedési ütem megtorpanni látszik, immár második éve 18 százalék körül alakul. Az egyes boltok és termékkategóriák szintjén korábban is tapasztalt növekedési plafon 2017-ben már az egész online kiskereskedelemben érezteti hatását.
Mérséklődött a hihetetlen optimizmus Európa két legnagyobb gazdaságában

2018. február 21. szerda 10:05

A januárban mért kimagasló beszerzési-menedzser index értékek után Franciaországban és Németországban is csökkentek a mutatók. Németország és Franciaország, Európa két legnagyobb gazdasága...

Az összes EU-pénzt ki akarja utalni idén a kormány?

2018. február 21. szerda 10:04

A 7 évre szóló 8900 milliárd forintos uniós támogatási keret 47,7%-át, 4247 milliárd forintot fizettek ki eddig a magyar hatóságok a nyertes pályázóknak, és még közel egy év van arra, hogy a 100%-ot...
Lelőtte a poént a mai gyorsjelentés előtt a Telekom

2018. február 21. szerda 10:03

Persze vannak olyan befektetők, akiket az izgat, hogy mekkora bevételt vagy EBITDA-t ért el tavaly a Telekom, ők majd piaczárás után kapják meg az élményt, akkor teszi közzé legfrissebb számait a...
Borúsak a kilátások a burgonytermesztésben

2018. február 21. szerda 10:02

A gazdálkodók szerint az áfacsökkentés sokat javíthatna az ágazat helyzetén.
A Tungsram-Schréder 90 millióval olcsóbban adta a lámpákat az Eliosnak, mint másnak

2018. február 21. szerda 10:01

Jászberényben is fura részleteket talált az OLAF.

Megfejtették, miért kell a vér egyes denevéreknek

2018. február 21. szerda 10:00

Génvizsgálattal derítették ki, hogyan képesek ilyen táplálékkal élni.
Jön a GDPR-para: kemény három hónap vár a cégekre

2018. február 21. szerda 09:52

Az egészségügyben érdekelt vállalatokat ? köztük több mint 2000 patikát ? is különösen érzékenyen érint a május 25-én hatályba lépő egységes európai adatvédelmi rendelet (GDPR) ? hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
Kórházi ellátás a parkolóban - Rákos betegeket bíztak a TEK beszállítójára

2018. február 21. szerda 09:48

A lélegeztetett betegek ágya be sem fér a mobil CT kamionjába.
Piacon az új kriptodeviza, a petro

2018. február 21. szerda 09:44

Eredményes volt a venezuelai kriptovaluta keddi debütálása. Az El Petro névre keresztelt kriptovalutából 735 millió dollár értékben adtak el - jelentette be Nicolas Maduro venezuelai elnök. Az El...

Kevesebbet értékesített, de így is profitot duplázott az OMV

2018. február 21. szerda 09:43

Javuló eredményeket jelentett az OMV 2017 negyedik negyedévéről; a társaság megduplázta a nyereségét, miközben csökkent az árbevétel. Az OMV gyorsjelentésének fontosabb sorai: A társaság tisztított...
Tarthatatlan a legforgalmasabb autópálya állapota - márciustól kezdődhet a javítás

2018. február 21. szerda 09:30

Az M1-es autópálya külső sávjának már tarthatatlan az állapota, több szakaszon is sebességkorlátozásokat vezettek be, hogy ezzel fenntartsák a közlekedés biztonságát. 2021-től ugyan megkezdődhet a...

Jómódú családok gyermekeinek fejlettebb az agyműködésük

2018. február 21. szerda 09:24

A szegényebb családokban a szülőknek többet kell dolgozniuk, nem jut annyi idejük rájuk.
Megemelte a CIG Pannónia célárát a Concorde

2018. február 21. szerda 09:21

Az eddigi eladásról semlegesre változtatta a CIG Pannónia részvényeire vonatkozó ajánlását a Concorde. A Konzummal történő, egyre valószínűbb jövőbeni együttműködésre való tekintettel Vágó Attila...

Gondoltad volna? Magyar cég kezeli a Facebook és a Tesla adatait is

2018. február 21. szerda 09:20

Így annyira nem meglepő, hogy 5 milliárd dollárt talicskáz a cégbe az OTP.
Távozik a GAP márkaigazgatója, zuhan az árfolyam

2018. február 21. szerda 09:18

Nagyot estek kedden a GAP részvényei, miután a társaság egy hét múlva érkező gyorsjelentése előtt fontos személyi változásról döntött a menedzsment. A ruházati kiskereskedelmi lánc március 1-én...
Tizenhárom gyermek felügyeleti joga az övé

2018. február 21. szerda 09:16

A jómódú üzletembernek összesen tizenkilenc béranya szült gyermeket.
Hiába az emelkedő bérek, egyre nehezebben tudunk lakást venni

2018. február 21. szerda 09:12

Hiába emelkedik az átlagkereset, ez sem tudja ellensúlyozni a növekvő lakásárakat - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb közleményéből. Míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal...

Az Elios a drágább ajánlattal vitte a jászberényi tendert

2018. február 21. szerda 09:09

Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még Lázáréknál is kiverte a biztosítékot.
Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

2018. február 21. szerda 09:05

Csökkentette bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.
2018-at megúszhatjuk madárinfluenza nélkül

2018. február 21. szerda 08:54

A hatóság új, komoly és szakmailag is kifogástalan szabályozása gátat vethet a járvány kialakulásának.
Hiába nőnek a bérek, ilyen árak mellett sokaknak álom marad a saját lakás

2018. február 21. szerda 08:51

1,5-szer annyit nőttek a lakásárak, mint a bérek.

Havazás - Áram nincs mindenhol, de az utak járhatóak

2018. február 21. szerda 08:43

Három településen, csaknem ezer fogyasztónál szünetel a szolgáltatás.
311,99 forinton az euró

2018. február 21. szerda 08:41

A svájci frankhoz képest 0,03 százalékkal erősödött, 1,1554 frankot ért.
Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

2018. február 21. szerda 08:32

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.
Osztrák-magyar csapatok beavatkozása csakis a helyi helyzettől függ

2018. február 21. szerda 08:30

A monarchia területén nincsenek már orosz csapatok
Megint olcsóbban tankolhatunk

2018. február 21. szerda 08:27

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes kutak árai között.
Jó hír az autósoknak: tovább csökkenhet az üzemanyagok ára

2018. február 21. szerda 08:25

Kismértékben tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak, mert a januári erős drágulás után az utóbbi hetekben lefelé mozdultak az olajárak a nemzetközi piacon, s emellett gyengült a dollár a forinttal szemben is ? írja a Magyar Nemzet.
Bődületes pénzt ad a kormány Sejmén hobbijára

2018. február 21. szerda 08:19

Több mint félmilliárdos támogatás érkezik vadászati fejlesztésekre.
Tömegbaleset az M6-oson Érdnél

2018. február 21. szerda 08:17

Öt autó ütközött össze.
Gyorsan épül a Hunent víziszárnyas-vágóhídja

2018. február 21. szerda 08:12

Ősszel már meg is kezdhetik a tesztelését.
Gőzerővel dolgoznak: már nincs járhatatlan út Magyarországon

2018. február 21. szerda 08:11

Irgalmatlan mennyiségű anyagot szórnak az utakra, viszont ezer háztartásban még nincs áram.
Két forint béremelést kapott egy ápoló az Uzsokiban

2018. február 21. szerda 08:07

A kormány 10 hónappal előre hozta az egészségügyi szakdolgozók novemberre tervezett 8 százalékos béremelését - Tegnap megérkezett a pénz a számlájukra...
Bíróság: A kormánynak ki kell adnia az OLAF jelentéseit

2018. február 21. szerda 07:22

A jelentéseket az MSZP perelte ki, a döntés viszont még nem jogerős.

Meglepetés a kutakon ? hol lehet a benzin alja?

2018. február 21. szerda 07:18

Megint olcsóbbak lettek az üzemanyagok, és a szakértők szerint még nem értük el az alját.
Quo vadis, M1-es?

2018. február 21. szerda 06:56

Márciusban elkezdik felújítani az autópályát, de a hosszú távú megoldás a plusz egy-egy sáv lenne.

Lyuk a falban

2018. február 21. szerda 06:33

Évek óta azt harsogja a média, hogy ne fűtsük az utcát, takarékoskodjunk az energiával.
A számok nyelve

2018. február 21. szerda 06:32

Sokszor hallhatjuk, hogy az átlagember nem tud mit kezdeni a túl nagy számokkal.
Államférfi

2018. február 21. szerda 06:31

Nincs a mai kormányban államférfi.
Kerítés

2018. február 21. szerda 06:30

Egy jobb napokat látott Szeged-környéki napilap a címlapján hozta a szívmelengető hírt.
"Ez itt az én hazám..." - Kormányablak nyílik a vasúti sínekre

2018. február 21. szerda 06:24

Épp a választási kampányra készült el, 435 millió forintért.
Kövér lasztexben

2018. február 21. szerda 06:15

A kormánypárti előterjesztések úgy futnak át a magyar parlamenten, mint hasmenéses gyereken a tejbegríz.
Kinek higgyünk?

2018. február 21. szerda 06:13

Melyik szövetségese fogja megállítani az agresszor Törökországot, vagy mindenki tétlenül nézi tovább a kurdok halomra bombázását?
Huszadik

2018. február 21. szerda 06:09

Ne engedjünk a külsőségek csábításának.
Új rekordon az Ausztriában dolgozók száma, vita a gyerekpénzről

2018. február 21. szerda 06:06

Megérkezett a következő csúcs, már majdnem 91 ezer magyar dolgozik a sógoroknál. Az utóbbi egy évben szépen nőtt az álláshelyek száma általában is a szomszédban. A vendégmunkások gyerekeinek járó pótlékot még az idén csökkentenék, de lehet, hogy nem fog menni, sok a kérdőjel.
Koraérett számháború

2018. február 21. szerda 06:05

Egyesületi tagságaink, újság-előfizetési vagy médiavásárlási szokásaink, bónuszkártyáink használata a bevásárlóközpontokban, sőt egészségi adataink kifejezetten együtt érdekesek, mert már tudjuk azokat együtt értékelni.
Charles Gati: Trump és a felnőttek

2018. február 21. szerda 06:02

A müncheni hallgatóság nehezen tudta eldönteni, hogy ki az úr Washingtonban.
Új edzőre lelt a Wolfsburg

2018. február 21. szerda 05:58

Bruno Labbadia 2019 nyaráig írt alá szerződést a klubbal.
Teniszlabdazápor és füttykoncert

2018. február 21. szerda 05:55

Az RB Leipzig veresége nem az eredményről marad emlékezetes.
Agüero megütött egy szurkolót

2018. február 21. szerda 05:54

A Manchester City játékosait biztonsági embereknek kellett bekísérnie az öltözőbe.
F1 - Lehullott a lepel két új autóról is

2018. február 21. szerda 05:53

Holnap a Mercedes és a Ferrari mutatja be idei autóját, majd pénteken a McLaren.
Ezúttal tényleg előnyt jelenthet a hazai pálya a BL-ben

2018. február 21. szerda 05:51

A két mai mérkőzéssel befejeződik a nyolcaddöntők első felvonása.
Haltepertő és friss osztriga

2018. február 21. szerda 05:50

Több mint száz hazai és nemzetközi étellel várják a látogatókat a VI. Halfesztiválon.
A dallamos rock német mesterei

2018. február 21. szerda 05:49

Tizenöt régebbi szám mellett két vadonatúj is szerepel a Scorpions új albumán.
Sztravinszkij és tanítványai története

2018. február 21. szerda 05:47

Érdekes hangversennyel zárult az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mesterkurzusa.
Berlini Filmfesztivál - Képernyő a mozivásznon

2018. február 21. szerda 05:46

Külön szekcióban "A dzsihád jegyese."
Lou Reed és a Havanna lakótelep

2018. február 21. szerda 05:45

Egy életérzés közvetítése jelenik meg Legát Tibor Budapest Wild Side című produkciójában.
Katasztrófa fenyeget Kongóban

2018. február 21. szerda 05:38

Drámaian felfokozódott az erőszak.
Ingyenes Interrail magyar fiataloknak is

2018. február 21. szerda 05:37

Az EU tagállamainak összesen 20-50 ezer fiatalja élvezheti a külföldi utazás örömeit.
Erősödik a rasszizmus

2018. február 21. szerda 05:35

Tettlegességig fajuló támadás Ausztriában tavaly "csak" öt volt.
Szír kormányerők a kurdok oldalán

2018. február 21. szerda 05:33

A török hadsereg a következő napokban megkezdi Afrin ostromát.
A veje miatt fáj Trump feje

2018. február 21. szerda 05:32

Kushner azon megbeszéléseit is vizsgálja Mueller, amelyeket nem oroszokkal folytatott.
Ukrajna kelepcében

2018. február 21. szerda 05:31

Végképp befagyni látszik a keleti konfliktus, s úgy tűnik, ezt már mindenki tényként fogadja el.
Képviselők ?ipari indexe?

2018. február 21. szerda 05:27

Minden esetben Gúr Nándor szocialista képviselő végzett az első helyen.
Mol: rekordnyereség és osztalékemelés

2018. február 21. szerda 05:26

A tőzsde kevéssé díjazta a számokat.
Bérügyek - Óvatosabban emelnének

2018. február 21. szerda 05:22

Sok munkavállalónak csak a fizetése emelkedett, a tényleges jövedelme nem.
Dicséretes az E.ON-ajánlat

2018. február 21. szerda 05:21

Kaderják Péter szerint azonban az ajánlat kapcsán kibontakozó vita nem használ.
Kormányzati rezsirizsa

2018. február 21. szerda 05:20

Akárhogy is ködösítenek: tovább mérsékelhették volna a lakossági költségeket.
Egy lépéssel közelebb az örök ifjúsághoz

2018. február 21. szerda 05:17

Egy mutációnak köszönhetően az indianai amishok várható élettartama meghosszabbodik.
Tizenhárom évet kapott az exgólkirály

2018. február 21. szerda 05:16

Az egykori csatár 2012-ben meggyilkolt és kirabolt egy 72 éves asszonyt.
Csomaglopás - Megtörtént az első vádemelés

2018. február 21. szerda 05:15

A 36 éves rakodómunkás két hónapja egy utas poggyászából lopott el 220 eurót.
Patyi összeférhetetlen?

2018. február 21. szerda 05:11

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke fordult az NVB-hez.
Bokros visszavág a DK-nak

2018. február 21. szerda 05:10

A Modern Magyarország Mozgalom 32 körzetben indít képviselő-jelöltet.
Jönnek az oroszok... és nemzetiséggé válnának

2018. február 21. szerda 05:07

"Ennek elismerése attól függ, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mennyire fontos egymásnak?.
Kevés a fiatal tanár az állami iskolákban

2018. február 21. szerda 05:06

A 120 ezres fizetéssel induló pályakezdők inkább alapítványi intézményeknél helyezkednének el.
Bukhat a kormány Tiborcz-kommunikációja

2018. február 21. szerda 05:04

Kiderülhet: igazat mond-e a kormány, amikor azt állítja, hogy csak idén értesült az Elios-ügyről.
Orbán Viktor és "Brüsszel" együtt magyarázkodhat

2018. február 21. szerda 05:00

Az Európai Bizottságot is nehéz helyzetbe hozza a mind védhetetlenebbnek tűnő program.
A drágább villamos a nyerő

2018. február 20. kedd 22:02

Közbeszerzési pályázat nélkül szerezheti be a járműveket Budapest.
Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

2018. február 20. kedd 20:20

Néhány különös embertől eltekintve nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik a desszerteket. Ha édesszájú vagy, és szeretsz azon szörnyülködni, hogy a szemtelenül gazdagok mire szórják el a pénzt, ezt a cikket neked találták ki, összeszedtük a világ hat legdrágább desszertjét.
Eltiltották feladataitól a lett jegybank elnökét

2018. február 20. kedd 20:11

A jegybank vezetőjét korrupcióval vádolják, a kormány szerint mindez csak külföldi dezinformáció.

Kutyaidő

2018. február 20. kedd 19:54


Sok a kanyarós beteg Európában

2018. február 20. kedd 19:31

A helyzet komoly, halálos szövődménye is lehet.
Rakomány borult az Árpád hídra

2018. február 20. kedd 19:27

A Pestről Budára vezető oldalon rendőr próbált úrrá lenni a káoszon.
Sziget Fesztivál - Új fellépők

2018. február 20. kedd 19:15

Visszatér Damon Albarn rajzfilmzenekara, a Gorillaz.
Halálugrás előtt: épp most kezd összeomlani a legdrágább ingatlanpiac?

2018. február 20. kedd 19:01

Sokak szerint csak egy kis stagnálást, mások szerint a régóta várt összeomlást látjuk a londoni ingatlanpiacon. Egy friss elemzés szerint "az ingatlanpiaci apokalipszis négy lovasa" most a Brexit, az olajár, a várható politikai fordulat és a britek eladósodottsága - a híres-hírhedt londoni ingatlanpiaci buborékot elképesztő méretűre fújták, talán most jön el az ideje a kipukkanásnak. Nagyot fog szólni...
Magyar Kupa - Elmaradt az Újpest-Paks mérkőzés

2018. február 20. kedd 18:51

A Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege az erős havazás miatt alkalmatlan a játékra.
Rossz napjuk volt a magyar eszközöknek, a Mol sem bírta sokáig

2018. február 20. kedd 18:39

A tőzsdéken megint emelkednek az árfolyamok, pedig rengeteg a kétkedő és a vészmadár. A BUX index és a forint egyszerre estek, de más térségbeli devizáknak és indexeknek sem volt túl jó napja. A dollár erősödése miatt nagyot estek a nemesfémek.
Alig mozdulnak a szavazók

2018. február 20. kedd 18:29

Pedig 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya.
Pjongcsang - Két századon múlt a magyar érem

2018. február 20. kedd 18:10

A női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó Kanada és Kína kizárása révén összesítésben negyedik lett.
A váltás óta csökkent a Pepsico forgalma

2018. február 20. kedd 17:55

A marketingfókuszt az egészségesebb termékekre irányították, nem jött be a fogyasztóknak.
Digitális átállás előtt a hazai agrárium

2018. február 20. kedd 17:48

Többet termelni kevesebb ráfordítással, ez a kihívás áll az európai és a magyar agrárgazdaság előtt.
Kötvénykibocsátás 500 millió euróért

2018. február 20. kedd 17:47

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelprogramjai finanszírozására 500 millió euró keretösszegű nyilvános, euróban denominált kötvényt bocsát ki egy év alatt ? közölte az MFB.
Döntött a kormány: komoly sportberuházás indul a Margit-szigeten

2018. február 20. kedd 17:19

A budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében hozott törvényt az Országgyűlés.
Drága whiskey-vel és Harley Davidsonnal vágna vissza az EU Trumpnak

2018. február 20. kedd 17:12

Az Európai Bizottság már készül a megtorlásra, ha Trump megemelné az európai termékek vámját.
Jöhet a napelemek aranykora ? átment Lázár javaslata

2018. február 20. kedd 17:10

Módosították a törvényt, könnyebb lesz napelemeket felszerelni.
Vége a fejetlenségnek: szabályozzák a kriptodevizákat

2018. február 20. kedd 17:01

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az egyes országok törvényhozóira, hogy valamit kezdjenek a kriptodevizákkal, miután tartósnak látszó világméretű jelenségről van szó, ami nem maradhat teljesen feketepiaci körülmények között. Az amerikai törvényhozók is végre lépnek, jobb későn, mint soha.
Ujhelyi: már idén nyáron ingyen utazhatnak az EU fiataljai

2018. február 20. kedd 16:57

18. szülinapjukra kaphatnak 10 és 30 napos Interrail-bérletet.
Óriási kedvezményt kapnak a fiatalok - most utazz te is!

2018. február 20. kedd 16:40

Idén nyártól igénybe vehető az EU fiataloknak szánt ingyenes utazási kedvezménye.
A vallásszabadság napjává tette január 13-át a parlament

2018. február 20. kedd 16:39

Az előterjesztést mind az öt frakció támogatta.
Új autóalkatrész gyártó üzem nyílik Újhartyánban

2018. február 20. kedd 16:19

727 új munkahelyet jelent a Rehau beruházása.
Európai verdikt - Nem lehet kitiltani a romákat a hajdúhadházi játszótérről

2018. február 20. kedd 16:12

Rájuk hivatkozva pályáztak, majd aljas módszerekkel tartották őket távol a létesítménytől.
Acélos tervek a Dunaferr-nél

2018. február 20. kedd 16:01

A kohászati kombinátnál az ígéretek szerint jelentős bérfejlesztést hajtanak végre.
"Orbán réme" - Egyre keményebb hangot üt meg a külföldi sajtó

2018. február 20. kedd 15:39

A FAZ kommentárban és összeállításban is foglalkozik Magyarországgal.
Digitális kerítések az égen: forradalom jön a drónoknál

2018. február 20. kedd 15:38

A világ első drónkövető és biztonsági IoT technológiájával védené az égboltot a Vodafone.
Venezuela pénzzel száll be az internetbe

2018. február 20. kedd 15:36

Piacra dobták a saját kriptovalutájukat, az El Petrót, aminek az árát a kőolaj határozza meg.

A jéghideg Dunából mentettek ki egy nőt a rendőrök Budapesten

2018. február 20. kedd 15:32

Újraélesztették, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.
Nincsenek jó híreink, marad a tél

2018. február 20. kedd 15:29

Szerda hajnalban 0, napközben 3 fok körül alakul a hőmérséklet.
Nem kapkodnak egymás után a magyar cégek

2018. február 20. kedd 15:28

Jelentősen visszaesett Magyarországon a vállalatfelvásárlási és összeolvadási (M&A) piac ? derül ki az Allen&Overy nemzetközi ügyvédi iroda legfrissebb éves felméréséből.
Kiszámolták: ekkora kárt okozott a pusztító járvány Magyarországon

2018. február 20. kedd 15:23

Rengeteg állatot kellett leőlni a madárinfluenza miatt.
EU: jogellenes a lengyel erdőirtás

2018. február 20. kedd 15:12

Európa utolsó egybefüggő őserdőjének megmaradása a tét - Otthonául szolgál számos ritka állatfajnak is.
Ősszel nyit az új prémium ételgyár

2018. február 20. kedd 15:11

Palásti József a Fronetti eladása után megvásárolta az egykori Budapesti Tejipari Vállalat sajtgyárát.
Tagad a korrupcióval vádolt lett jegybankelnök

2018. február 20. kedd 15:08

De Lettországban legalább már az őrizetbe vételig eljutottak.
Nagyot nőtt a magyar átlagkereset, de mikor érjük utol a német bérek felét?

2018. február 20. kedd 14:59

A bérnövekedés folytatódik, lassan képet kapunk arról, milyenek lesznek az idei adatok, egyelőre csak a decemberi alapján. A decemberi brittó átlagkereset végre ezer euró felett van, ha a nettó is ott lesz, megvalósul a felzárkózásból, ami reálisan elvárható. Nézzük, mi a mostani helyzet, és hogy állunk Európában?
Ítélt a bíróság: Deutsch hazudott Gyurcsány cégéről

2018. február 20. kedd 14:58

A Fővárosi Törvényszék egymillió forint sérelemdíj megfizetésére is kötelezte a fideszes politikust.
Elismerte az orosz külügy: több állampolgáruk is meghalt Szíriában

2018. február 20. kedd 14:53

A katonai összecsapásban megsebesültek száma több tucatra tehető.
Fémdobozos töltősort telepít a Hell

2018. február 20. kedd 14:41

A cég ötmilliárd forintból hajtja végre a kapacitásbővítést.
Emmi: ma megkapják a bérkülönbözetet az egészségügyi szakdolgozók

2018. február 20. kedd 14:26

Emmi: a februári fizetéssel már az emelt alapbérrel számolt keresetek érkeznek.
Havazás - Kétezer tűzoltó van készenlétben

2018. február 20. kedd 14:23

Közlekedési nehézségeket okoz az intenzív havazás a Dunántúlon.
Fejleszti a szikszói gyárát a Hell

2018. február 20. kedd 14:22

Az 5 milliárd forintos beruházással 70 új munkahely jön létre, duplázzák a gyártókapacitást.
Mentőöv készül az Észak-Korea pénzét mosó lett banknak

2018. február 20. kedd 14:14

A jegybankelnök bejelentette: nem mond le.
Így lehet majd egyszerre pótolni minden elveszett iratot

2018. február 20. kedd 14:11

Az Idomsoft Zrt. vezette konzorcium fejleszti több mint 5,4 milliárd forintból a három fő közigazgatási nyilvántartási rendszercsoportot idén év végéig. A Nemzeti Adatvagyon Szolgáltatásfejlesztés (NAVASZ) projekt a Széchenyi 2020 programban uniós támogatással valósul meg ? jelentette be Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára mai sajtótájékoztatóján.
Nem csak a genetika felelős a trombózisért

2018. február 20. kedd 14:00

Megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a megelőzéséért.
A kávé ihlette a ?csillagos? séfeket

2018. február 20. kedd 13:27

A három napos Nespresso Atelier eseményen a kávé egy új oldalát ismerhették meg a vendégek.
Kiakadt a Brexit-miniszter: rémképekkel riogatnak?

2018. február 20. kedd 13:21

Felejtsük már el a sötét jövőt, Nagy-Britannia nem lesz ?Mad Max-ország?.
Különös fordulat: Trump kiállt korábbi nagy kritikusa mellett

2018. február 20. kedd 13:12

Támogatja az amerikai elnök Mitt Romney szenátori kampányát.
Felfüggesztették a kiskutyát bántalmazó rendőrt

2018. február 20. kedd 13:09

Az állatorvos szerint a kutya jól van.
Robbanás előtt? 30 százalékkal drágább lehet a Mol

2018. február 20. kedd 13:03

Négyből négy brókercég kedvezően fogadta a Mol jelentését, általában kellemes meglepetésnek tartják, az idei prognózisok azonban kissé borúsabbá teszik a képet. A célárak széles sávban szóródnak, de az átlaguk 3400 forint felett, a maximum pedig 3750 forintnál áll. Két nagy cég is ennyire becsüli a részvények értékét.
Hagyománytörő ifjú nő a Budweiser szpotjában

2018. február 20. kedd 12:47

A kínai új évre készült a reklám. A márka is szakított a hagyománnyal.
Se iskola, se munka: válságban a fiatalok

2018. február 20. kedd 12:46

Jelenleg 114 ezer fiatal nem jár iskolába és a munkaerőpiacon sem találja a helyét.
Hamarosan kevésbé lesz agyrém egy hivatalos okmány elvesztése

2018. február 20. kedd 12:37

Egy ügyintézéssel lehet majd pótolni mindent.
Tudnivalók a munkavállaló felmondásáról

2018. február 20. kedd 12:35

Nem egyedi eset, amikor a munkavállaló munkaviszonya fennállása alatt keres, majd talál egy új munkahelyet, ahol azonban napokon belül kezdenie kellene. Bár a határozatlan időtartamú munkaviszony megszüntetését nem kell indokolni, a felmondási időt le kell dolgozni. A határozott idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetését külön nehezíti, hogy arra csak a törvényben meghatározott indokok alapján kerülhet sor, az azonnali hatályú felmondásnak pedig szigorú követelményei vannak.
Orbán az uniós tagsággal játszik

2018. február 20. kedd 12:25


"Komolytalan", hogy Szerbia osztozzon Koszovón

2018. február 20. kedd 12:25

Az EU-csatlakozás feltétele is, hogy Belgrád rendezze a helyzetet.
Elindul az ?Ön választ, mi segítünk? program

2018. február 20. kedd 12:24

183 pályázó nyerhet a Tesco közösségépítő kezdeményezése keretében.
Vissza a jövőbe: nagy dolgokról álmodik az Uber-vezér

2018. február 20. kedd 12:12

A vállalat elnöke szerint 5-10 éven belül hétköznapi lehet egy repülő taxi látványa.
Szabálytalan parkolás - Nem érdekli, hogy leáll a közlekedés

2018. február 20. kedd 12:05

Pótlóbusz járt a 4-es és a 6-os villamos helyett a Széll Kálmán és a Jászai Mari tér között.
Kemény válaszcsapásra készül az EU Amerikával szemben

2018. február 20. kedd 11:47

Új szintre léphet a kereskedelmi háború.
Ügyeket kell intézned? Mostantól a vonatra várva is megteheted

2018. február 20. kedd 11:34

Átadtak egy újabb kormányablakot, nem is akárhol.
Ennyivel nőtt tavaly az átlagbér ? kinek jutott az emelésből?

2018. február 20. kedd 11:33

Átlagosan 12,9 százalékkal nőttek 2017-ben a bruttó és a nettó átlagkeresetek is az előző évhez viszonyítva ? közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bruttó átlagbér 297 ezer, a nettó pedig 197 500 forint volt tavaly.
Egyre több pálinkát állítunk elő

2018. február 20. kedd 11:28

Tavaly 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek a szeszfőzdék.
Megengedhetjük magunknak? Ilyen könnyen lemondunk évi 72 ezer forintról

2018. február 20. kedd 11:23

Magyarországon a legmagasabb a lakástakarékpénztárak után járó állami támogatás mértéke, sokan mégsem veszik fel.
Szijjártó több száz új munkahelyet jelentett be

2018. február 20. kedd 11:11

Pest megyében egy kisvárosban épül új gyár.
217 900 forint volt az átlagos havi nettó decemberben

2018. február 20. kedd 11:08

10 százalékkal nőtt a reálkereset egy év alatt.

Ezt nem sikerült tisztára mosni ? lebukott a csaló webshop

2018. február 20. kedd 11:02

Szinte mindent hamisítottak, amit csak lehetett.
Elfogyott a csirkehús a brit KFC-éttermekből

2018. február 20. kedd 10:55

A KFC a múlt héten megvált a dél-afrikai központú Bidvest cégtől.
Erőre kapott a dollár, emelkednek a kötvényhozamok

2018. február 20. kedd 10:54

Tegnap Amerikában tőzsdeszünnap volt, így a részvénypiacok mérsékelten mozognak. A kötvények azonban esnek a fejlett piacokon, vagyis a hozamok emelkednek.
Felére csökkentenék a húsfogyasztást

2018. február 20. kedd 10:42

Az idei "Húsatlasz" szakértői szerint a szupermarketeknek is csatlakozniuk kellene. 
Házhoz szállító céggel semmisíttet meg 5 tonna élelmiszert a Nébih

2018. február 20. kedd 10:31

Több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint rendelte el megsemmisítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután ellenőrzést tartott egy egyadagos házhoz szállítást végző dunakeszi cég konyhaüzemében.
Nagy a készültség: komoly havazás csapott le Magyarországra

2018. február 20. kedd 10:22

Csaknem kétezer tűzoltó várja, hogy olthassa a havat.
100-ból 5 magyar dolgozik részmunkaidőben

2018. február 20. kedd 10:19

Otthonról is dolgoznánk, de nincs rá lehetőség.
Az oroszok kigolyózzák Amerikát Szaúd-Arábiából

2018. február 20. kedd 10:02

Rijád nyitott arra, hogy egy orosz-kínai konzorcium közvetlenül befektessen a szaúdi állami olajvállalat nyilvános tőzsdei kibocsátásába, amelynek várható értéke 100 milliárd dollár. Múlt szerdán a szaúdiak egyetértési nyilatkozatot írtak alá a legnagyobb orosz nem-állami gáztermelő céggel is. A kibontakozó szaúdi-orosz energiapolitikai tengely a kapcsolatok szorosabbá fűzésével jár a katonai területen is.
Nézz bele a tárcádba ? te is érzed, hogy többet keresel?

2018. február 20. kedd 09:44

Megállíthatatlanul nőttek a magyar fizetések decemberben és 2017-ben. De mennyit érzünk ebből?
Hatalmas hómennyiség zúdul az országra

2018. február 20. kedd 09:41

Csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra egyaránt fel kell készülni.
Óriásit kaszált az egyik biztosító

2018. február 20. kedd 09:29

Nagyot ment a CIG Pannónia a tavalyi év során, különösen az értékesítés nőtt félelmetes mértékben.
Itt vannak a márciusi üzemanyag-elszámoló árak a NAV-tól

2018. február 20. kedd 09:22

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a számla nélküli költségelszámoláskor 2018. márciusban figyelembe vehető üzemanyagárakat.
5 tonna lejárt ételt foglalt le a Nébih a Teletál raktárában

2018. február 20. kedd 09:18

Higiéniai szempontból sem volt oké a helyiség.
Több házipálinkát főzött a magyar tavaly

2018. február 20. kedd 08:58

21 ezer üstöt jelentettek be 2015 óta, tavaly 8,8 millió liter pálinkát főztek összesen.
Házhoz szállító cégre csapott le a Nébih

2018. február 20. kedd 08:55

Több mint 5 tonna alapanyagot és helyben készített félkész ételt ki is vont a forgalomból.
Váltanak a magyarok: egyre kevesebbet dolgozunk?

2018. február 20. kedd 08:54

Jelenleg százból öten dolgoznak részmunkaidőben.
Átnevezik az egyik budapesti bevásárlóközpontot

2018. február 20. kedd 08:25

Az új névhez új arculat is jön.
Nőtt a hazai előállítású tej forgalma

2018. február 20. kedd 08:15

Az áfacsökkentés 10 százalékos bővülést idézett elő a kategóriában.
Te is innen rendeltél ebédet? Nézd meg, mekkora volt a mocsok

2018. február 20. kedd 08:11

Házhoz szállítást végző üzemre csapott le a Nébih.
Newsweek zöld rangsor: első a L?Oréal

2018. február 20. kedd 08:08

A Newsweek és a Corporate Knights üzleti magazin zöld rangsorán győztek. 
Tíz éve nem láttunk ilyet: óriási számokat hozott a Mol

2018. február 20. kedd 08:03

Az évtized legmagasabb profitját érte el tavaly a vállalatcsoport: a csoport nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot. Átrendeződés történt a downstream és az upstream üzletágakban is, utóbbi vált a társaság fő készpénzforrásává. A tervek szerint jövőre tovább növelik az eredményt, és több osztalékot is fizet majd a társaság.
Távmunkás szeretne lenni a dolgozók több mint harmada

2018. február 20. kedd 07:58

Nem jellemző Magyarországon a rugalmas foglalkoztatás, részmunkaidőben alig 200 ezren dolgoznak. Több cég bevezette a munkaidőkeretben a törzsidőt és a peremidőt, például elegendő 9 és 14 óra között a munkahelyen tartózkodni ? mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke.
Elkezdték otthon főzni a pálinkát a magyarok

2018. február 20. kedd 07:21

Több pálinkából pedig több adó folyt be.
A katásoknak az szja-t is februárban kell bevallaniuk

2018. február 20. kedd 06:11

Közeleg a katás egyéni vállalkozók adóbevallási határideje. Összeszedtük, hogy mire kell ügyelni az adózónak, továbbá milyen egyéb teendői vannak a február 26-ai határidőig.
Küszöbön áll a szír-török háború, patthelyzetben a nagyhatalmak

2018. február 20. kedd 06:07

Szíriában eddig csak polgárháború zajlott, valamint az Iszlám Állam elleni küzdelem a nagyhatalmak bevonásával annak legyőzéséig, de a szabályos, országok közti háborút sikerült megúszni. Egészen mostanáig, amikor is Aszad elnök kormányerői a törökök elleni harcba készülnek beszállni. A török elnök még Putyint is figyelmeztette, hogy kemény harc lesz.
Évtizedes csúcsot ért el a Mol nyeresége

2018. február 20. kedd 05:32

A Mol-csoport nettó eredménye 2017-ben 307 milliárd forint volt.

Az MNB lövése mellé ment, Semjén gyorsan kiszélesíti a kaput

2018. február 20. kedd 05:11

Úgy nézett ki, hogy a jegybank hibája miatt bírság nélkül megúszhatják a brókerügyek elkövetői.

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

2018. február 19. hétfő 20:20

A tudomány ismét új szakaszba léptette az emberiséget: technikailag képesek lennénk ugyanis szervátültetésre alkalmas, hibrid szerveket növeszteni különböző állatokban. Korábban disznó-ember embriókat hoztak létre laboratóriumi körülmények között, most birka-ember hibriddel bővült a sor. A procedúra rengeteg etikai kérdést vet fel, noha ha rábólintanak, milliók életét mentheti meg.
Bebizonyosodott, hogy Európa egyedül nem sokra megy

2018. február 19. hétfő 19:08

Ma a fontos tőzsdék egy része zárva tartott, Európában különösebb hírek nélkül csorogtak lefelé az árfolyamok. A BUX index még a jobbak közé tartozott, de az OTP és a Richter ezt is szerény mínuszba húzta. Drágul az olaj és a kriptodevizák. Aggasztó, hogy Trump beindíthatja a kereskedelmi háborút.
Az Arena Plazából Arena Mall lett

2018. február 19. hétfő 18:56

Az arculat is ezáltal megújult. 
Egy év alatt 27 százalékkal nőtt a reklámok száma a tévében

2018. február 19. hétfő 18:51

Megjelent a Nielsen 2017-es tévépiaci körképe.
Erasmus+ program az egyetemet félbehagyó fiataloknak

2018. február 19. hétfő 18:36

Az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra az Európai Unió Erasmus+ nemzetközi projektben az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) ? közölte sajtótájékoztatóján Németh László, a szövetség elnöke.
Lediktátorozák Orbánt - újjáéled a hetedik cikkely?

2018. február 19. hétfő 18:14

A luxemburgi külügyminiszter kemény szavakkal illette a vasárnapi évértékelő beszédet.
Lopod az áramot? Mától minden megváltozik

2018. február 19. hétfő 17:31

Egységesítik és átláthatóbbá teszik a szabályozást.
A világ második leggazdagabb embere dühös, mert nem fizethet még többet az államnak

2018. február 19. hétfő 17:28

Donald Trump adótörvénye ugyanis a gazdagoknak kedvez. Bill Gates szerint ez nagy baj.

Jé, valaminek emelték a kamatát ? de kinek jó ez?

2018. február 19. hétfő 17:22

A Bonus államkötvényeket jóval kevésbé vásárolják, mint az inflációkövető Prémiumokat, ami érthető is, mert bizonytalanabb a várható reálhozam. Jelenleg nulla százalékos a mögöttes kincstárjegyek hozama. De kamatprémiumuk magas, nemrég még emelték is, és egyszer még fordulhat a kocka.
Ukrajna kifogy a munkaerőből

2018. február 19. hétfő 17:12

Csak Lengyelországban kétmillió ukrán dolgozik, és nem is nagyon akarózik nekik hazamenni.
Kiemelten fontos a KAP támogatás

2018. február 19. hétfő 17:02

FM: 2020 után is legalább a jelenlegi szinten kell, hogy maradjanak a közvetlen támogatások.
Itt a NAV első közlése, mely adózói kört ellenőrzi kiemelten

2018. február 19. hétfő 16:52

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedőket vizsgál kiemelten jövő héttől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Szijjártó őrjöng: nagyon furcsa dolgokat mondott

2018. február 19. hétfő 16:39

A külgazdasági és külügyminiszter legújabb nyilatkozata egy vérebre emlékeztet.
Trump beadta a derekát - óriási fordulat készül Amerikában?

2018. február 19. hétfő 16:26

Az Egyesült Államokban törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról, Donald Trump elnök is támogatja.
Az egész EU-t lenyomta a magyar építőipar

2018. február 19. hétfő 16:23

35 százalékkal nőtt ez az iparág decemberben, Szlovéniát és Lengyelországot is megelőztük.
3262 milliárd forinttal több pénze lett tavaly a magyar lakosságnak

2018. február 19. hétfő 16:14

A negyedét állampapírba fektettük.
Végre sikerül felállni a válság után?

2018. február 19. hétfő 16:02

Örülhetnek Görögországban, a Fitch emelte az adósosztályzatukat.
Kérdőjelek és káosz - vészesen fogy az idő, mi lesz a britekkel?

2018. február 19. hétfő 15:32

A brit miniszterelnök elvonult vidékre a kabinetjével, hogy összecsiszolják a Brexit részleteit.
Tovább dübörög az Audi Győrben, gigaberuházás milliárdos állami támogatással

2018. február 19. hétfő 15:26

Ötödrészben állami támogatásból, 6,15 milliárd forintból megvalósuló beruházással hoz létre új kutatás-fejlesztési központot (K+F) Győrben az Audi ? jelentette be ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járműgyártó magyarországi leányvállalata fennállásának 25. évfordulóján rendezett budapesti eseményen. Az e-motorok és az újgenerációs belső égésű erőforrások kutatásával, fejlesztésével foglalkozó létesítményben harminc új fejlesztőmérnök kap állást.
Csirkehiány miatt nem nyitott ki több száz KFC az Egyesült Királyságban

2018. február 19. hétfő 15:01

Ide vezetett egy logisztikai baki.

Összeomlott Venezuela olajkitermelése, de van csodadeviza az olaj helyett

2018. február 19. hétfő 15:00

Eljött a napja, amikor az országát gazdaságilag működtetni képtelen venezuelai diktátor, Nicolas Maduro beveti a csodafegyvert: kriptodevizát bocsát ki, és várja, hogy neki is abban a szerencsében legyen része, mint a bitcoin és az ethereum létrehozójának: vegyék, mint a cukrot, jó drágán, és jöjjön a vagyon, hogy országa felvirágozzék.
Komoly bajba kerültek: lehúzza a rolót a KFC?

2018. február 19. hétfő 14:21

Be kellett zárni egy csomó éttermet Nagy-Britanniában, mert elfogyott a csirke.
Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

2018. február 19. hétfő 14:18

Bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. ? értesült piaci forrásokból az MTI.
Az IMF csak akkor ad pénzt Ukrajnának, ha feláll a korrupcióellenes bíróság

2018. február 19. hétfő 13:45

Azt várják, hogy építsék be a Velencei Bizottság ajánlásait az erről szóló törvénybe.
Új külsőt kap a Tihany Válogatás és a Karaván

2018. február 19. hétfő 13:41

A sajtok új csomagolásaival már az üzletekben is találkozhatunk.
Gombatermesztő üzem épül Tiszapüspökiben

2018. február 19. hétfő 13:16

A modern technológiát alkalmazó gyárba Hollandiából érkeznek a felszerelések.
A joghurt megóvhat a szív- és érbetegségektől

2018. február 19. hétfő 13:00

Mi több, a stroke kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkentheti.
Mi lesz veletek, magyar vendégmunkások? Újabb támadás készül

2018. február 19. hétfő 12:59

A svájci jobboldali populisták megint napirendre tűzték a bevándorlás kérdését, ezúttal teljesen kilépnének abból a megállapodásból, amelyet az EU-val a munkaerő szabad áramlásáról kötöttek. Ez alapján sok magyar is dolgozik odakint. De a kezdeményezés támogatása kérdéses, mert az EU-val való teljes szakítást eredményezheti, és 2021 előtt nem várható.
Tíz francia közül kilenc bioterméket fogyaszt

2018. február 19. hétfő 12:53

Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország.
Több mint egymilliárddal száll be a kormány az Audi győri kutatóközpontjába

2018. február 19. hétfő 12:41

E-motorokat fog kutatni 30 fejlesztőmérnök.

Amikor nyugdíjasnak számítanak a rokkantak, de nincs hasznuk belőle

2018. február 19. hétfő 12:37

Bár mindkét esetben megváltozott munkaképességű dolgozóról van szó, munkajogi szempontból különbséget kell tenni a rehabilitációs ellátásban és a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló között. Az előbbi körbe tartozók esetén a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően állásfelajánlási kötelezettség terheli, az utóbbi csoport tagjai viszont munkajogi szempontból nyugdíjasnak minősülnek, így esetükben nem kell indokolnia a munkáltatónak a felmondást, és végkielégítés sem jár nekik.
Ezeknek a nyugdíjasoknak nem kell a kormány ajándéka?

2018. február 19. hétfő 12:20

Még mindig sokan nem vették át a karácsonyi Erzsébet-utalványt.
Közel egymilliárdos áfacsalás repceolajjal

2018. február 19. hétfő 11:45

A NAV munkatársai mintegy húsz helyszínen tartottak házkutatást.
Oroszország a legnagyobb búzaexportőr

2018. február 19. hétfő 11:36

Oroszországban tavaly valamivel 81 millió tonnát meghaladó mennyiségű búzát takarítottak be.
Túl messzire mentek? Veszélyes kötéltáncba kezdett Svédország

2018. február 19. hétfő 11:30

Szép-szép a készpénzmentes társadalom, csak épp azt nem nézték, milyen hatással lesz ez a gazdaságra.
Meghatalmazásminták a NAV-tól eseti eljárásokhoz

2018. február 19. hétfő 11:28

Az állami adó- és vámhatóság előtti eljárásra szóló eseti meghatalmazásra szolgáló nyomtatványmintákat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Gyengélkednek a családi-nemzeti konglomerátummá alakult Mészáros-cégek

2018. február 19. hétfő 11:22

A vagyonfeltöltés utáni lelkesedés kiábrándulásba váltott az Opusnál, a Konzum is esik, miközben a piac egy jeles szereplője nyilatkozott a cégekről, hasonló ázsiai cégformák jeleit felfedezvén bennük. Az OTP és a Richter is esnek, a Mol emelkedik, Európa közben az irányt keresi. Emelkedett az olajár, kicsit javult a forint helyzete.
920 millió forintnyi adót csalt el egy repceolajjal üzletelő bűnbanda

2018. február 19. hétfő 11:09

Három embert már őrizetbe is vettek.

Folytatódik a pénzügyi botrány Lettországban

2018. február 19. hétfő 11:08

Az Európai Központi Bank befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV-bank kifizetéseit.

Aszúban úszik az USA

2018. február 19. hétfő 10:51

Egyéves kampány indul a tokaji borkülönlegesség tengerentúli népszerűsítésére.
Mi közük van Észak-Koreához? Komoly bajban van ez a bank

2018. február 19. hétfő 10:50

Az Európai Központi Bank (EKB) azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV-bank kifizetéseit.
Mégis kinek kéne megakadályoznia, hogy kirámolják az országot?

2018. február 19. hétfő 10:43

Elképesztő összegeket lopnak el túlárazott közbeszerzéseken, de a gazdasági versenyhivatal mostanában nem talál út- és vasútépítési kartelleket.

A jegybank már beleszámolja az Eximbankot az államadósságba

2018. február 19. hétfő 10:40

Még nem ez a hivatalos adat, de 76% volt így az államadósság, nélküle 74 lenne.

Csökkent, miközben nőtt: ennyi a magyar állam adóssága

2018. február 19. hétfő 10:27

A múlt év végén 27 359 milliárd forintot tett ki az államháztartás névértéken számolt bruttó konszolidált ? úgynevezett maastrichti ? adóssága, ami a bruttó hazai termék (GDP) 72,1 százalékának felel meg az egy évvel korábbi 73,9 százalékkal szemben ? közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Összegszerűen 390 milliárd forinttal emelkedett az államadósság az elmúlt évben, amiből a devizaadósság átértékelődése 52 milliárd forintot tett ki.
Új szakaszba lép a tömegközlekedés: hamarosan ilyennel utazunk?

2018. február 19. hétfő 10:09

Fontos engedélyt kapott a Tesla-vezér kihívója, építhetik a szupervasutat Indiában.
Tarol a Coke Zero

2018. február 19. hétfő 09:54

Felülmúlta teljesítményében az elemzői várakozásokat az üdítőgyártó vállalat.
Nagyot esett a magyar államadósság-ráta - de van egy kis szépséghiba

2018. február 19. hétfő 09:43

A GDP 72,1 százaléka volt a bruttó államadósságunk 2017 végén - azaz inkább lett volna, ha nem kellene bevenni az Eximbankot is az állami körbe. Így inkább 74 százalék az év végi adat.
Hatalmas borközpont épülhet Budafokon

2018. február 19. hétfő 09:10

A Kárpát-medencei borkultúra mélyreható bemutatásának szentelnék a komplexumot.
Jelöletlen nyers húst találtak a pénzügyőrök

2018. február 19. hétfő 09:08

A vizsgált kecskeméti ingatlanon 178 doboz adózatlan cigaretta is előkerült.
 
fel az oldal tetejére
© 2007-2010 Milliolap.hu | Partnerprogram | Felhasználási feltételek | E - mail | Hozzáadás a kedvencekhez |