Mi ez az oldal?
     
külföldi hírek friss hír külföld aktuális külpolitika sajtó
 
Legyen a kezdőlapom november 18 szombat, Jenő
 
Apró Chat Humor Időjárás Kereső Otthon Szótár Térkép
Állás E-mail Hírek Játék Letöltés Oktatás Színház Üzlet
Állat Étel-Ital Hardver Kultúra Menetrend Rádió Toplista Utazás
Autó Egészség Horoszkóp Képek Mobiltelefon Sport Televízió Vírusirtás
Bank Fórum Ingatlan Könyv Műszaki cikk Szex Telefonkönyv Video
Blog Film Informatika Képeslap Nőknek Szórakozás Társkereső Zene
 
Autós hírek Bulvár hírek Gazdasági hírek Külföldi hírek Mozi & Film hírek Sport hírek
Belföldi hírek Egészség hírek Informatikai hírek Kulturális hírek Mobil & PDA hírek Tudományos hírek
 
 
KÜLFÖLDI HÍREK
 
A Délalföldön járt Fazekas Sándor

2017. november 18. szombat 18:00

A fűszerpaprika, a bor és az őszibarack a délalföldi térség legértékesebb termékei közé tartoznak, termelésük és értékesítésük növelésében a minőség további javítását és fogyasztásuk népszerűsítését tartja a legfontosabb tényezőknek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.


Bekukkant a tél - Hózápor lehet a hegyekben

2017. november 18. szombat 17:40

Vasárnap délután 4-9 fok várható.
A lemondatott libanoni kormányfő azt ígéri, visszatér Bejrútba

2017. november 18. szombat 17:26

Franciaországba érkezett szombat reggel Szaad Haríri, a lemondott libanoni kormányfő, aki a nap folyamán találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy megoldást találjanak arra a politikai válságra, amelyet váratlan távozása okozott – közölték több forrásból.

A Haríri család tulajdonában lévő Future TV libanoni televízió beszámolója szerint a politikus megérkezett Párizsba, és ezt az értesülést megerősítette egy, a libanoni politikushoz közeli forrás is.

A libanoni elnökség Twitter oldalára feltett információ szerint Haríri szombat reggel telefonon arról tájékoztatta Michel Aun államfőt, hogy szerdán visszatér hazájába a függetlenség napi ünnepségre.

A rendezvényen, amelynek része a katonai díszszemle, arról emlékeznek meg, hogy 74 évvel ezelőtt, 1943 november 22-én Franciaország elismerte Libanon függetlenségét.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára.

Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. A kormányfő kedden azt közölte, hogy két napon belül visszatér Bejrútbade ez nem történt meg.

Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban. Ennek során egyeztetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel és a libanoni politikussal, majd családjával együtt meghívta őt Franciaországba.

Párizs, 2017. november 18. Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnököt a párizsi államf?i rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2017. november 18-án. Haríri a francia f?városba Szaúd-Arábiából érkezett, ahol november 4-én váratlanul bejelentette lemondását. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Párizs, 2017. november 18.
Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnököt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2017. november 18-án. Haríri a francia fővárosba Szaúd-Arábiából érkezett, ahol november 4-én váratlanul bejelentette lemondását. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Haríri megerősítette, hogy visszatér Libanonba

Szaad Haríri megerősítette, hogy a következő napokban visszatér Bejrútba, ahol ismerteti álláspontját a libanoni válságról, és megvitatja személyes politikai jövőjét Michel Aoun államfővel.

“Önök tudják, hogy bejelentettem hazatérési szándékomat, és Libanonban tárgyalni fogunk ezekről a dolgokról” – mondta párizsi érkezése után tett első nyilvános megszólalásában Szaad Haríri. Tervei szerint – folytatta – a következő napokban Bejrútba utazik, és ott szerdán részt vesz a függetlenség napi ünnepségen.

Haríri köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek azért, hogy meghívta őt és családját Párizsba. “Feltétlen barátságot tanúsított irántam, és ezt sohasem fogom elfelejteni” – jelentette ki, miután beszélt a francia elnökkel. Franciaország ismételten megmutatta, hogy milyen nagy szerepe van a világban és a közel-keleti régióban – tette hozzá. Bizonyságot tett arról, hogy elkötelezett Libanon és az ország stabilitása iránt – jelentette ki.

Haríri párizsi meghívása kísérlet arra, hogy kiutat találjanak a libanoni belpolitikai válságból. Michel Aoun csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, reméli, véget ér az ország belpolitikai válsága azzal, hogy Haríri elfogadta a francia meghívást.

Franciaország fontolóra vette, hogy összehívja a Libanont Támogató Nemzetközi Csoportot az ország belpolitikai válságának megvitatására – közölte szombaton egy meg nem nevezett francia elnökségi forrás. A csoporthoz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai tartoznak.

Friss cikkünk a témában: Ellentmondásos hírek a libanoni miniszterelnök hazatéréséről

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa


Hopp, már reagált is a Fidesz a Gyurcsány-beszédre

2017. november 18. szombat 17:00

"Gyurcsány, migráns, Soros, Brüsszel... " És nem unják. Vagy, ha mégis, nem látszik.
Szépségszalon a hajléktalanszállón

2017. november 18. szombat 16:32

Kozmetikusok segítettek az emberi méltósághoz cseppet sem elhanyagolható állapot eléréséhez.
LMP: Magyarországon lefelé tartó bérverseny van

2017. november 18. szombat 16:20

Orbán Viktor pénteki göteborgi uniós csúcstalálkozón elhangzott beszédére reagáltak.
Arunnak nevezték az új kiselefántot

2017. november 18. szombat 16:00

Péntek délig lehetett szavazni a múlt szerdán született kiselefánt nevére. Végül az Arun név kapta a legtöbb voksot. A szanszkrit eredetű név egyik jelentése hajnal, és a jövevény valóban hajnalban született. Ráadásul ugyanez volt a neve az Állatkert egy korábbi, legendás elefántbikájának is.


Meghalt az ACDC alapítója

2017. november 18. szombat 15:57

Malcolm Young, aki 2014-ben tette közhírré betegségét, 64 éves volt.
Bíró Endre: megéri várni a felújított metróra

2017. november 18. szombat 15:00

Régóta esedékes volt, egy hete pedig elkezdődött a 3-as metró felújítása, ami jelentős változásokat hozott a közlekedésben. Vannak, akik örömmel fogadták, és elviselik az ezzel járó kellemetlenségeket is, mások viszont morognak.


Egyetemi autonómia - "Lassan elérjük a pinceszintet"

2017. november 18. szombat 14:59

A "Quo vadis magyar felsőoktatás?" című esemény egyik fő témája a finanszírozás kérdése volt.
Változást és Igazságot 2018-ban! ? Ellenzéki Választási Nagygyűlés (videó)

2017. november 18. szombat 14:12

A budapesti eseményen az MSZP, a DK, az Együtt-Párbeszéd szövetség és a Liberálisok vettek részt.
Elszámoltatást ígért Gyurcsány Ferenc a DK választási programbemutatóján - Videó

2017. november 18. szombat 14:06

"A Salgótarjánban élő emberek a kormányváltás esélyére várnak."
Ellentmondásos hírek a libanoni miniszterelnök hazatéréséről

2017. november 18. szombat 14:00

Szaad Haríri, Libanon Szaúd-Arábiában lemondott kormányfője egy Twitter-üzenetben péntek este közölte: úton van a rijádi repülőtérre. Pártjának egy tagja azt mondta, Párizsba utazik, de onnan még nem tér vissza Bejrútba.

Ezzel szemben a miniszterelnökhöz közeli egy forrás azt mondta, hogy Haríri párizsi látogatása után hazatér, hogy véglegesítse lemondását. Michel Aun libanoni elnök ugyanis nem fogadta a kormányfő lemondását míg azt személyesen be nem nyújtja.

Haríri vélhetően bizonyítani kívánta a Twitter-bejegyzéssel, hogy szabad akaratából tartózkodott Rijádban, a szaúdiak nem tartják fogva. “Azt állítani, hogy Szaúd-Arábiában fogva tartanak és nem engednek távozni, hazugság. Úton vagyok a repülőtérre” – írta a libanoni miniszterelnök.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára.

Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. A kormányfő kedden azt közölte, hogy két napon belül visszatér Bejrútba, de ez nem történt meg.

Emmanuel Macron francia államfő szerdán egy közleményben bejelentette, hogy meghívta Franciaországba Harírit, miután telefonon beszélt vele és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel. Macron hozzátette, hogy a meghívás néhány napra szól, nem jelenti azt, hogy az emigrációba vonulás lehetőségét ajánlották volna fel neki. Michel Aun libanoni elnök csütörtökön a Twitterre feltett üzenetében azt írta, reméli, véget ér az ország politikai válsága azzal, hogy Haríri elfogadta a francia meghívást.

Az államfőhöz közeli források szerint Aun kijelentette: Libanon hű marad korábbi politikájához, amely szerint távol tartja magát a regionális konfliktusoktól, különösen azoktól, amelyek az arab országok között keletkeznek.

Haríri korábban felvetette, visszavonja lemondását, ha a Hezbollah ígéretet tesz arra, hogy kimarad a regionális konfliktusokból. Úgy tartják, hogy Aun közel áll a szélsőséges mozgalomhoz, amely Haríri egységkormányának tagja.

Eközben konzultáció céljából Szaúd-Arábia hazarendelte németországi nagykövetét, miután Sigmar Gabriel német külügyminiszter libanoni kollégájával, Gibran Bászillal tartott közös sajtótájékoztatójukon Rijád szerint alaptalan állításokat tett. A szaúdi külügyminisztérium közölte: panaszlevelet nyújt át Németország rijádi nagykövetének, hogy tiltakozzon Gabriel “szerencsétlen és indokolatlan” állításai ellen.

A német külügyminiszter Berlinben csütörtökön azt mondta, hogy Libanon súlyos politikai válság elé néz, amely katonai konfliktussá fajulhat. Ennek elkerülése érdekében Harírinek haza kell térnie – szögezte le, hozzátéve, hogy Libanonnak nem szabad “Szíria, Szaúd-Arábia vagy mások játékszerévé” válnia. Az SPA szaúdi hírügynökség jelentése szerint Gabriel “kalandozásnak” nevezte Rijádnak a térségben folytatott politikáját.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/dpa


Sokan éltek a csok adta lehetőségekkel

2017. november 18. szombat 14:00

Mintegy 240 ezer családnak jelentett segítséget eddig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a program indítása óta mintegy 60 ezren igényelték a támogatást több mint 160 milliárd forint értékben ? mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett BabaMama Expón.


Öt sérültet követelt az eszetlen rohanás Kőbányán - Fotó

2017. november 18. szombat 13:17

A súlyos sérültről le kellett bontani a műszerfalat.
Két orosz telefonbetyár hülyítette a spanyol minisztert Puigdemont-nal

2017. november 18. szombat 13:10

Vagy az ügynöközős kamuhívás egy duplacsavaros KGB-s trükk?

Átadták Szabadkán az M4K új épületét

2017. november 18. szombat 13:00

Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar közösségek a határon túlon is megerősödjenek, ilyen lehetőség a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér is, amelynek a létrehozására törekszik a magyar kormány ? hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Szabadkán, ahol átadta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ (VM4K) új épületét.


"Ne simliskedjenek" - üzente Molnár Gyula a politikai partnereknek

2017. november 18. szombat 12:43

"Az MSZP meg akar és meg is fog állapodni politikai partnereivel a jövő évi parlamenti választásra."
Gördülékenyen zajlanak az osztrák koalíciós tárgyalások

2017. november 18. szombat 12:30

Jól haladnak a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között folyó koalíciós tárgyalások, különösen a biztonsági és védelmi kérdésekben sikerült már számos ügyben egyezségre jutni – közölte Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője pénteken Bécsben.

A leendő osztrák kormánykoalíció terveiről eddig annyi konkrétumot lehet tudni, hogy a menekültstátuszt elnyert külföldiek várhatóan csak tíz év után kérvényezhetnek majd osztrák állampolgárságot a jelenlegi hat év helyett. Ezenkívül a menekülteknek járó juttatásokat is jelentősen csökkenteni akarják szövetségi szinten.

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke is arról számolt be, hogy nagyon jól haladnak a tárgyalások, más területeken is előrelépések történtek az egyeztetéseken.

A két párt jó együttműködése ellenére azonban kérdéses, hogy karácsony előtt le tudják-e zárni a koalíciós tárgyalásokat. Különösen a radikális jobboldali FPÖ tette egyértelművé, hogy nem szeretnék, ha határidők miatt nyomás nehezedne rájuk. Nem egy régi autót akarnak újrafényezni, hanem valami teljesen újat szeretnének nyújtani – fogalmazott Strache.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Sebastian Kurz a választások után bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

Szerda este több mint háromezren tüntettek Bécsben az FPÖ lehetséges kormánykoalíciós tagsága ellen. Több tüntető az FPÖ-n belüli konkrét személyeknek a kormányban való részvétele ellen tiltakozott, mert szerintük ezek az emberek szélsőséges jobboldaliakkal állnak kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa


Bekényszerítenék a civilizációba a legmagányosabb orosz remetét

2017. november 18. szombat 12:26

A 73 éves asszony családja 1936-ban lépett le a vadonba Sztálin elől. Ő születése óta ott él, mindentől távol, önellátóan, régóta egyedül. Most Putyinék megelégelték a dolgot.

Ady Endre születésére emlékeztek Érmindszenten

2017. november 18. szombat 12:24

Az 1990 óta huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a "zarándokutat".
Balázsék a Vajna-rádió foglyai?

2017. november 18. szombat 12:09

Nagyon barátságtalan lépésnek tartom a rádió részéről ? mondta Kolosi Péter.
Trump átgondolja, hogy hozzájárul-e az elefántvadászathoz

2017. november 18. szombat 12:06

Nagy vihart kavart a terve, hogy engedi behozni Amerikába az amúgy védettséget élvező állatok trófeáit. Átgondolja.

Németh Zsolt: levélben kértük az ukrán vita rendezését

2017. november 18. szombat 12:00

Magyarország továbbra is mindent megtesz az ukrán oktatási törvény körüli vita rendezése érdekében, ezért a közelmúltban az Európai Unió több szervezetétől is segítséget kért ? mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.


Keresztény gazdaságpolitikát hiányol Szalai Zsolt

2017. november 18. szombat 11:41

"A Biblia a mai napig alkalmazható alapelveket tartalmaz a gazdasági tevékenységekkel kapcsolatban."
Visszaadja a Lendvai-díját a Vona-Rangos interjú miatt

2017. november 18. szombat 11:13

Tódor Jánost felháborította, hogy a Spinoza Ház "egy rasszista, homofób,szélsőjobboldali pártvezetővel és csapatával kokettál."
A sötétség hatalma - Alföldi rendez

2017. november 18. szombat 11:11

Lev Tolsztoj beszédes című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház mutatja be.
Sokat törlesztett Portugália az IMF-nek

2017. november 18. szombat 11:00

Portugália a kamattörlesztés megtakarítása érdekében lejárat előtt visszafizet egy 2,78 milliárd eurós hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) – jelentette be az ország pénzügyminisztériuma pénteken.

A minisztérium közleménye szerint Portugália a tőkepiacon már olcsóbban jut hitelhez, mint amekkora kamatot az IMF-hitel után kell fizetnie. Az ország jövőre is idő előtti törlesztést tervez.

Portugáliát 2011-ben az Európai Unió és az IMF közös, 78 milliárd eurós mentőcsomagja mentette meg az államcsődtől. Az ország 2014-ben lépett ki a finanszírozási programból.

A Portugáliának megajánlott 78 milliárd euró csaknem harmadát az IMF állta és ennek az összegnek mintegy 76 százalékát már visszafizette Lisszabon. Az ország idén mintegy 9 milliárd eurót törlesztett a Nemzetközi Valutaalapnak.

Forrás: MTI/Reuters


10 milliárd dollárért vesz Patriotot Lengyelország

2017. november 18. szombat 10:52

A rakétavédelmi rendszer tovább növeli Varsó katonai súlyát a térségben.
A harmadik durva baleset történt a nyitrai Jaguar Land Rover építkezésén

2017. november 18. szombat 10:49

Most 9 méterről zuhant le egy munkás.
Melltartójából árulta a drogot a magyar lány, az angol rendőrség elítélte

2017. november 18. szombat 10:29

A bíróság szerint melltartó egyfajta tároló volt, amelyet drogkereskedelemhez rendezett be.

Hogy működik az álhír-terjesztés?

2017. november 18. szombat 10:24

Például fiatal nők képeivel díszített kamuprofil-hálózattal.
Az okosgyárakat népszerűsítették

2017. november 18. szombat 10:00

Több mint kétezren regisztráltak a Modern gyárak éjszakájára, a rendezvény keretében az érdeklődők több mint 20 helyen tekinthetnek meg gyárakat, üzemeket ? mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán.


Amazónia káprázatos világa

2017. november 18. szombat 09:56

A hannoveri állatkertben lenyűgöző panorámában tűnik a látogatók szeme elé.
Mi lesz veled csepeli HÉV? - Levél a polgármesternek

2017. november 18. szombat 09:37

2016-ban szóba került a HÉV villamoshálózatba történő integrálása.
A lemondott, Szaúd-Arábiában feltűnt, nem elrabolt libanoni kormányfő Franciaországba érkezett

2017. november 18. szombat 09:33

Furcsa Tiwitter-üzenete után Macronnal találkozik.
Makacs harcok a hegyekben a Brenta és a Piave között

2017. november 18. szombat 09:31

Harcok a caporettói áttörés után:Az alsó Piavenál visszavonták a nyugati partra átkelt földerítő osztagokat
Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol

2017. november 18. szombat 09:30

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi rendszereket Lengyelországnak. A Pentagon bejelentése szerint az eladást pénteken hagyta jóvá a külügyminisztérium.

Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter már márciusban jelezte, hogy Varsó várhatóan aláírja a megállapodást a védelmi iparra szakosodott Raytheonnal a rakétavédelmi rendszerek vásárlásáról. Varsó elfogó rakétákat, robotrepülőgépeket, valamint rövid hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákat vesz.

A megállapodásban szerepelnek a legkorszerűbb továbbfejlesztett Patriot fegyverrendszerek (PAC-3), radarok, lövegek, szállítóeszközök, karbantartási felszerelések, tartalék-alkatrészek és szoftverek.

A Pentagon közlése szerint a két szakaszban lebonyolítandó üzletkötés lehetővé teszi majd Lengyelországnak, hogy olyan NATO-szövetségeseivel együtt vehessen részt légi és rakétavédelmi hadgyakorlatokon, mint Hollandia, Németország, Spanyolország és Görögország, amelyeknek szintén Patriot rakétarendszereik vannak.

A fegyvereladást az amerikai külügyminisztérium engedélye után – mivel kifejezetten fejlett haditechnológiáról van szó – még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

Az Egyesült Államok Klaus Iohannis román elnök júliusi washingtoni látogatásakor Romániával is megállapodott Patriot-rendszerek eladásáról. Bukarest 3,9 milliárd dollárért szerez be rakétavédelmi rendszereket. Tovább

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI


Szíria: Moszkva megfúrta az ENSZ vegyifegyver-bizottságát

2017. november 18. szombat 09:30

A két orosz vétó után nem vizsgálják tovább, mit vetett be Bassár Aszad hadserege.

Rogán Antal mélyre süllyedt a "Mélymagyar" c. műsorban

2017. november 18. szombat 09:07

Azután persze az MTI "szétszórja" a hírt, vagyis olajozottan működik a propagandagépezet.
Mugabe-ellenes tüntetés szerveződik Zimbabwéban

2017. november 18. szombat 09:00

Egyre többen követelik a véreskezű elnök távozását.
Felesége okozhatta a diktátor vesztét

2017. november 18. szombat 08:34

Bármelyik pillanatban megbukhat a világ legidősebb, hivatalban lévő diktátora, a Zimbabwét 37 éve vezető Robert Mugabe. A hadseregnek lett elege belőle, de a katonai vezetők a puccs előtti napokban épp Kínában voltak valamiért.

Mi történik? - Rengeteg eltűnt fiatalt keresnek

2017. november 18. szombat 08:23

Hova "tűnnek el" ezek a tizenéves kislányok, kiskamasz fiúk, és miért? És ki törődik a sorsukkal?
Halálos tűz egy lakóházban

2017. november 18. szombat 08:07

11-en átmeneti szállásra kerültek.
Saját pártja is lemondásra szólította fel a zimbabwei diktátort

2017. november 18. szombat 08:00

Saját pártja, a kormányzó ZANU-PF is felszólította Robert Mugabe zimbabwei elnököt, hogy mondjon le – jelentette a Herald című állami hírlap. A Reuters hírügynökség értékelése szerint ez a legutóbbi jele annak, hogy Mugabe elvesztette minden hatalmát miután a hadsereg a héten átvette az irányítást az országban.

A lap jelentése szerint a ZANU-PF összes tartományi szervezete ülést tartott pénteken, és felszólították az elnök feleségét, Grace Mugabét, hogy mondjon le tisztségéről a pártban. Korábban a kormánypárt magas rangú forrásai azt mondták, ha Mugabe nem hajlandó távozni a hatalomból, akkor alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene.

Megfigyelők szerint Mugabe ugyan ragaszkodik a hatalomhoz, de egyre több a lemondását követelő hang. Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető csütörtökön követelte távozását az elnöki tisztségből. A Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) párt vezetője, volt miniszterelnök kijelentette: “a nép érdekében Robert Mugabénak le kell mondani és azonnal távoznia kell tisztségéből”. Az újságíróknak felolvasott közleményében Tsvangirai “Robert Mugabe úrnak” és nem elnöknek nevezte a dél-afrikai országot 37 éven át irányító 93 éves politikust – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

Ugyanakkor az elnök a katonai hatalomátvétel óta első nyilvános szerepléseként beszédet mondott pénteken egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen a fővárosban. A rendezvény lehetőséget teremtett az elnöknek arra, hogy még mindig a hatalom birtokosaként láttassa magát – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. A puccsot azzal indokolták, hogy az elnök körében lévő, az ország gazdasági és társadalmi nehézségeit okozó “bűnözők” ellen léptek fel.

Kapcsolódó cikkeink:

A hadsereg igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosság előtt elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját. A Herald ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a hadsereg jelentős haladást ért el abban, hogy “megtisztítsa Robert Mugabe államfő környezetét a bűnözőktől”. A lap közölt egy fotót, amelyen Mugabe látható egy tárgyaláson a hadsereg vezérkari főnökével és két dél-afrikai miniszterrel.

Közben hazatért Zimbabwéba Emmerson Mnangagwa alelnök, akinek november 6-i menesztése a katonai hatalomátvételt kiváltotta. Egy, a leváltott alelnökhöz közel álló és a hadsereggel is kapcsolatban álló forrás azt mondta, hogy Mnangagwa csütörtök óta az országban tartózkodik.

Forrás: MTI/Reuters


?Klebelsberg Kuno eredményei önmagukért szólnak?

2017. november 18. szombat 08:00

A klebelsbergi örökség lényege hazánk szeretete, a nemzet iránti elkötelezettség és az a munka, amelyet Magyarország előrejutása érdekében végzünk ? hangsúlyozta Varga Mihály a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat Klebelsberg-díjának ünnepi díjátadóján.


Szüdi János: Minden út Brüsszelbe vezet

2017. november 18. szombat 07:50

A nemzetállam fontosságának hangsúlyozása azoknak a politikusoknak az érdeke, akik saját szemétdombjuknak tekintik országukat, amelyen ők a "kiskakasok".
K. Horváth Zsolt: Szociáldemokrácia Magyarországon

2017. november 18. szombat 07:45

A szociáldemokrácia nem szűkíthető le sem a pártpolitikára, sem a szervezett munkásmozgalomra, magában foglalja az önsegélyezés és a kultúrán keresztüli emancipáció gondolatát is.
Tamás Pál: Elszakadási fantáziák

2017. november 18. szombat 07:40

Jómód, vagy annak valószínűsége nélkül nincsenek autonómia-, vagy függetlenség-álmok, de nem arról van szó, hogy egyszerűen több pénzt szeretnének otthon tartani.
Kácsor Zsolt: Limonádé Dzsó megharagszik

2017. november 18. szombat 07:35

Egy napot adok, hogy minden visszakerüljön, dünnyögte Limonádé Dzsó, majd odaszólt az egyik helyi alkesznak, hogy add ide a tőröket, tacskó.
Gömöri György: Két történet 1949-ből

2017. november 18. szombat 07:30

tt az októberi orosz forradalom századik évfordulója, az angol televízióban érdekes film foglalkozik 1917 eseményeivel.
Bársony Éva: Aki meglátta az angyalt

2017. november 18. szombat 07:25

?Írás közben nézegette a gyerekkorát felidéző régi családi fotográfiákat, és ezek ihletésére alakult a Tükör forgatókönyve.?
Heimer György: Egy diplomata kulisszatörténetei

2017. november 18. szombat 07:20

A sok utazás, fényes fogadás és érdekes találkozás mind kemény munka. Sőt, undok főnökök is akadnak, éppen úgy, mint máshol. Ami még rosszabb, mint itthon, mert nemigen van kinek panaszkodni.
Etető - Sebes György: Sztárok és egy kakukktojás

2017. november 18. szombat 07:15

A nézők beetetése szünet nélkül folytatódik. Ami persze így nem pontos, hiszen a lényeg épp a szünet. Amikor jönnek a reklámok.
Bóta Gábor: Brilliáns lopás

2017. november 18. szombat 07:10

Matat a porondra kihívott áldozatai körül, és közben nyilván a figyelemelterelés miatt folyamatosan dumál, ahogy egykori felejthetetlen bűvészidolunk, Rodolfo is tette.
Lemezeket fel! - Hegyi Iván: Anziksz Gonzales

2017. november 18. szombat 07:05

"szövege (...) egy részeges alakról szól, akit arra hívnak fel: hagyja már abba az ivást a Flo nevű cafkájával, és menjen haza egy kis sarat csapni a vályogviskója falára"
Oroszország tovább akadályozza az ENSZ munkáját

2017. november 18. szombat 07:00

Oroszország megvétózta pénteken a japán javaslatot is a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló bizottság mandátumhosszabbításáról, miután előző nap az amerikai kezdeményezést is elvetette.

Az ENSZ és a Vegyifegyer-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) mandátuma november 17-én jár le. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) feszültté vált a JIM mandátumáról szóló kérdés körüli vita, mivel Moszkva kétszer is élt vétójogával a tanácsban, ellehetetlenítve a bizottság munkájának folytatását. Oroszország először a JIM felhatalmazásának meghosszabbítására vonatkozó javaslatot utasította el, majd saját indítványt terjesztett elő. Tovább

Ebben – a mandátum meghosszabbításának feltételeként – azt követelte, hogy átfogóan vizsgálják felül a JIM eddigi tevékenységét, működési mechanizmusát és vizsgálódásainak módszereit. Emellett kikötötte, hogy a Biztonsági Tanács utasítsa el a bizottság jelentését az észak-szíriai Hán Sejkúnban elkövetett vegyifegyver-támadásról. A bizottság ugyanis Bassár el-Aszad szíriai elnököt és rezsimjét tette felelőssé a szaringáz-támadásért.

Az orosz javaslatot nem támogatták elegen, így Japán egy olyan indítványt kezdett köröztetni a BT-ben, amely a JIM tevékenységét legalább 30 nappal terjesztené ki.

A szíriai konfliktusban vegyi fegyverek bevetésével vádolt Bassár el-Aszad elnök kormányát támogató Oroszország a japán javaslat elutasításával tizenegyedszer élt vétójogával, megakadályozva az ENSZ BT-t abban, hogy cselekedni tudjon a közel-keleti országot lassan 7 éve sújtó háborúval összefüggésben.

A bizottság az észak-szíriai Hán Sejkúnban 2017 áprilisában elkövetett és több mint 80 halálos áldozatot követelt szaringáz-támadás körülményeit vizsgálta.

A bizottság felhatalmazásának meghosszabbítása heves és – sajtójelentések szerint – személyeskedő viták tárgya volt a Biztonsági Tanács csütörtöki ülésén. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, miután hosszas, személyes vitába keveredett Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövettel, közölte:

Oroszország kivégezte ezt a Biztonsági Tanácsban általános támogatást élvező vizsgálóbizottságot.”

Hozzátette: e döntésével Oroszország azt jelezte, hogy nem ellenzi vegyi fegyverek bevetését Szíriában. Vaszilij Nyebenzja visszautasította a bírálatokat, s különösen élesen szólt az Egyesült Királyság nagykövetéről, aki “árulással” vádolta meg őt. Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet azt hangoztatta, hogy “Oroszország egyszerűen képtelen megszavazni egy amerikai javaslatot, és ezt mindenki tudja”.

A JIM életre hívását 2013-ban Washington és Moszkva javasolta, majd létrehozásáról az ENSZ BT 2015-ben döntött. Az utóbbi két évben a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai hadsereg a felelős a 2014-ben és 2015-ben három szíriai településen elkövetett vegyifegyver-támadásokért, valamint a Hán Sejkúnban elkövetett szaringáz-támadásért. A szíriai kormányt támogató erők mellett a térségben bizonyíthatóan az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vetett be ellenségei ellen mustárgázt Irakban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/Kitekintő


Rab László: Egyszeri műalkotás bőrbe ütve

2017. november 18. szombat 07:00

A legnagyobb probléma, hogy a tetoválás egyszerűnek mutatkozik, ha túl bonyolultan közelítünk hozzá, és igen bonyolult tud lenni, ha le akarjuk egyszerűsíteni.
Végtelen spirál

2017. november 18. szombat 06:27

Azt állítja Hatos Szabolcs a november 14-i újságban a magyar labdarúgók "teljesítményét" elemző cikkében, hogy "rosszabb már nem lesz".
Ez is vasút

2017. november 18. szombat 06:26

A vasútnál a kezdetektől lelkes emberek szolgáltak, volt munka, megélhetés, iskoláztatás.
Október évfordulóján

2017. november 18. szombat 06:25

A november 7-i évfordulóról megjelent megemlékező írások között nem leltem olyat, ami mai szemmel ne fedné a valóságot, de fontos hozzátenni: mai szemmel!
A Kúria-terv

2017. november 18. szombat 06:11

Nem gondoltam volna soha, de csütörtöki nyilatkozata után valószínűnek tűnik, hogy az igazságszolgáltatás szervezeti/igazgatási ügyeiben a Magyar Hírlapból tájékozódik Lázár János.
Törzsi viszonyok

2017. november 18. szombat 06:09

Mugabe sokkal jobban járt, mint Nicolae Ceausescu, akit rögtön bukása után elítéltek és feleségével együtt agyonlőttek.
Orbán aggódhat

2017. november 18. szombat 06:07

Mostantól minden másképp van. Legalábbis ha lehet hinni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.
Pillantás a kilencedikről - Bátran cigányozzunk!

2017. november 18. szombat 06:05

Méltatlanul megfeledkeztek Orbán Viktor múlt vasárnapi kongresszusi beszédének egy olyan részletéről, amely pedig sokat elárul az előadó gondolatvilágáról.
Lendvai Ildikó: Rezsi- és nőfelelős

2017. november 18. szombat 06:03

Itt van nekünk Németh Szilárd, aki mindenhez ért, rendíthetetlen híve a hagyományos családerkölcsnek. Általában is rendíthetetlen híve mindennek, amit Orbán Viktor gondol.
Macron kérdőjelei

2017. november 18. szombat 06:01

A korábbi egyszínű jobb- vagy baloldali kormányzatokkal szemben ő a centrumot hirdette meg, amit sokan üdvözöltek.
Goffin is bemasírozott az elődöntőbe

2017. november 18. szombat 05:55


Szalai újra edzésben

2017. november 18. szombat 05:54

Már együtt edzett a többiekkel, de még nincs száz százalékos állapotban a Hoffenheim játékosa.
Észak-londoni derbi

2017. november 18. szombat 05:53

A városi rivális Arsenal és a Tottenham csap össze szombaton.
Férfi kézilabda BL - Világsztárok érkeznek

2017. november 18. szombat 05:52

Hullámvölgyből kell visszakapaszkodnia a Szegednek - Visszavághat a Veszprém.
Még jobban elhúzhat a Barcelona

2017. november 18. szombat 05:51

A lehető legjobbkor térhet vissza a pályára a térdsérüléssel bajlódó Isco.
Már megint lakat lesz az újpesti stadionon

2017. november 18. szombat 05:50

Az éllovasok idegenben vendégszerepelnek.
A Viszkis nyomában

2017. november 18. szombat 05:48

Ambrus Attilával a könyv szerzői beszélgettek az Örkény István Könyvesboltban.
A ?leszbikusbiblia? magyarul

2017. november 18. szombat 05:47

Ezek a regények vitairatok is lehettek a konzervatív fordulattal szemben.
Lőrinczy György: Show must go on

2017. november 18. szombat 05:46

A főigazgató a botrány utáni újrarendeződésről, az évadbéli változásokról.
Szekeres Adrien: tartást ad, ami igazi

2017. november 18. szombat 05:45

Érdemes néha önvizsgálatot tartani.
Erdogan berágott a NATO-ra

2017. november 18. szombat 05:34

Hazarendelte katonáit Törökország a Norvégiában zajló hadgyakorlatról.
Szertefoszlott a terrorkalifátus

2017. november 18. szombat 05:33

Visszafoglalták az iraki kormányerők az Iszlám Államtól az utolsó kezükön lévő települést.
Puigdemont egyelőre marad Belgiumban

2017. november 18. szombat 05:31

Az egykori katalán vezető a távolból sem tétlen. Rendszeresen publikál és televíziókban is feltűnik.
A lét a tét az európai baloldalon

2017. november 18. szombat 05:30

Válaszúton Európa-szerte érzékelhető a hagyományos pártok válsága - A hogyan tovább? nem látszik.
Elsüllyedt a hazai hajógyártás

2017. november 18. szombat 05:24

Pedig egykor világszínvonalú volt.
A Moody's óvatos a minősítéssel

2017. november 18. szombat 05:22

Magyarország magas államadóssága továbbra is korlátozza, hogy adósságunk besorolása stabilról pozitívra változzon.
Győznek az érdekek - Rákkeltő anyag kapott haladékot

2017. november 18. szombat 05:10

Környezetvédelmi és egészségügyi szakemberek a szer azonnali betiltását követelték, ám egyelőre hiába.
Iskolából társasház - Trükközve védik a vagyonukat

2017. november 18. szombat 05:08

Jogerős a bíróság döntése az angyalföldi iskolák társasházzá alakításáról.
Mozgalmi gyürkőzések a baloldalon

2017. november 18. szombat 05:05

A RED hazafiságot, európaiságot, szakértelmet ígér.
Foghíjas ellenzéki tüntetés

2017. november 18. szombat 05:03

Az MSZP, a DK, az Együtt-Párbeszéd szövetség és a Liberálisok vesznek csak részt az eseményen.
Választási fájdalomcsillapítás - Pulykapénz a fogorvosoknak

2017. november 18. szombat 05:00

Az összeget a tervek szerint valamennyi, a közellátásban működő 3300 körzet megkapja.
Közel három év után sikerült megszöknie a házi őrizetből Caracas polgármesterének

2017. november 18. szombat 00:47

Maduro elnök egyik legfontosabb kritikusa volt, valahogy sikerült Kolumbiába menekülnie.
Jön a hidegfront - Havas eső, havazás sem kizárt

2017. november 17. péntek 21:24

A magasabb hegycsúcsokon havas eső, kisebb havazás sem kizárt.
A feketéket hosszabb időre büntetik Amerikában, mint a fehéreket

2017. november 17. péntek 20:57

Egy vizsgálat szerint 2015-ben tíz 30-as éveiben járó afromaerikai férfiból egy börtönben vagy fogdában volt.

Lőrinczy György: folytatjuk a belső vizsgálatot az Operettszínházban

2017. november 17. péntek 20:52

A teljes kommunikációját és jogi részét kiszerveztük egy ügyvédi irodának.
Ettől lesz majd nyugati bérünk?

2017. november 17. péntek 20:51

Fogadkoznak az uniós vezetők, hogy a szociális pillértől minden szép és jó lesz, egyelőre egy listára futotta.

Navracsics Tibor beszáll a magyar választási kampányba

2017. november 17. péntek 20:40

Elképzelhető, hogy Veszprém lesz az a helyszín, ahol korteskedni fog, de csak meghívottként.
Beperelte a Class FM tulajdonosa a Médiatanácsot

2017. november 17. péntek 20:32

A bíróságon szeretnék elérni, hogy a pályázatot azonnali hatállyal visszavonják.
Kacsamesék

2017. november 17. péntek 19:27


Orosz bombázok támadták az Iszlám Államot Szíriában

2017. november 17. péntek 19:21

Deir-ez-Zórban csaptak le.
Öt év alatt 84 milliárd eurót költ elektromos autókra a Volkswagen

2017. november 17. péntek 19:04

Több mint 34 milliárd eurós fejlesztési programot indít a Volkswagen AG, hogy lépést tartson az autóipar átalakulásával – közölte pénteken a német gépjárműgyártó csoport. Akkumulátorok vásárlására további 50 milliárd jut.

A társaság közleménye szerint Matthias Müller vezérigazgató a felügyelőbizottság ülésén hangsúlyozta, hogy “éppen most találják fel újra az autót”, ezért a 2018-2022-es időszakban több mint 34 milliárd eurót fordítanak az elektromobilitás, az autonóm vezetési technológiák, az új típusú közlekedési szolgáltatások és a digitalizáció területére.

A fejlesztéseket azonban “az aktuális technológiák elhanyagolása nélkül kell végrehajtani, mert a belátható időben még ezekkel keresünk pénzt” – tette hozzá Matthias Müller.

Kiemelte, hogy a következő években az egész autóipar alapvetően átalakul, ami nagy lehetőségeket kínál, de hatalmas erőfeszítéseket is követel, ezért a VW átfogó offenzívát indít. Ennek révén 2025-re nagyjából minden negyedik gyártmánya elektromos meghajtású lesz, és 2030-ig eléri, hogy a csoport valamennyi – nagyjából 300 – modelljének legyen legalább egy elektromos változata.

Ezt a célt szolgálja a társaság történetének egyik legnagyobb szabású beszerzési programja is, amely több mint 50 milliárd eurót irányoz elő akkumulátorok vásárlására – áll a közleményben.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó, a névadó Volkswagen, az Audi, a Seat és a Skoda típusú személyautók mellett olyan luxusmárkák gyártója, mint a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, illetve a Ducati. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Forrás: MTI


Munkavállaló kerestetik

2017. november 17. péntek 18:55

Már olyan munkaerőt is nehéz találni, akiket át lehetne képezni, pedig 63 ezer üres álláshely várná őket.
Meneszthetik Eszenyi Enikőt?

2017. november 17. péntek 18:53

Rudolf Pétert emlegetik utódaként.
Rekordáron kelt el Schumacher autója

2017. november 17. péntek 18:42

Mintegy 7,5 millió amerikai dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén az a versenyautó.
A menekültek családegyesítési joga miatt nincs még német koalíció

2017. november 17. péntek 18:34

A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett előzetes egyeztetést csütörtökön akarták befejezni a négy párt vezetői, de vasárnapra tolták ki a határidőt, mert továbbra sincs megállapodás egyes kérdésekben.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke pénteken az N24 hírtelevíziónak azt mondta, reméli, hogy vasárnap dűlőre jutnak, és így kiderül, hogy érdemes-e megkezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

A leginkább vitatott ügy az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési joga. A CDU/CSU és az FDP szerint korlátozni kell a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogot, de a Zöldek ezt ellenzik.

Horst Seehofer az N24-nek elmondta, hogy a Zöldek által szorgalmazott megoldás révén több százezer ember költözhet Németországba, miközben a CDU/CSU részéről “mi valójában egyáltalán nem akarunk családegyesítést azoknak az embereknek, akik csak átmenetileg kapnak védelmet nálunk”. Az oltalmazottak családját a hazájukban, a származási országukban kell egyesíteni – hangsúlyozta.

Oltalmazott státus azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket. Idén az első fél évben nagyjából 70 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer menedékkérő kapott ilyen jogállást.

Ehhez a menedékjogi státuszhoz sokáig nem járt családegyesítési jog Németországban, csak 2015-ben, röviddel a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtt vezették be, és 2016 elején két évre felfüggesztették, hogy ne terhelődjön túl a menekültügyi rendszer. A vita így arról szól, hogy a 2015-ös reform előtti vagy utáni szabályozás érvényesüljön-e 2018 márciusától, amikor lejár a kétéves moratórium.

A menekültügy mellett egy sor további területen is vannak nyitott kérdések, például a közlekedéspolitikában és a költségvetési politikában. Amennyiben az egyeztetések arra az eredményre vezetnek, hogy nem érdemes hivatalos koalíciós tárgyalásokat kezdeni, mert nincs esély a megállapodásra, alternatívaként szóba jöhet a jelenlegi koalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) kormányzásának folytatása, azonban az SPD továbbra is azt hangoztatja, hogy a következő ciklust ellenzékben tölti el.

Lehetséges a kisebbségi kormányzás is, bár erre nincs példa a második világháború utáni német történelemben, illetve megoldás lehet az előrehozott választás, azonban egy pénteken ismertetett felmérés szerint az erőviszonyok szinte egyáltalán nem változtak a szeptemberi szövetségi parlamenti választáshoz képest.

Forrás: MTI


Fals információk az MSZP-DK megállapodásról

2017. november 17. péntek 18:20

Még nincs hivatalos döntés, tehát aláírt képviselőjelölti lista sem létezik.
Ismeretlen parazitát operáltak ki a sebesült észak-koreaiból

2017. november 17. péntek 18:03

Korábban még soha, senki nem látott még csak hasonló férget sem.
8 év börtönt kapott a koszovói képviselő, amiért gránátot lőtt a parlamentre

2017. november 17. péntek 18:01

Így tiltakozott egy törvényjavaslat ellen.
Két napja nem találnak egy argentin tengeralattjárót

2017. november 17. péntek 17:17

A tengerészet szóvivője szerint valószínűleg nincs nagy baj, és a jármű úton van a kijelölt állomásra.

A korrupcióval gyanúsítottak vagyonából töltik fel a szaúdi államkasszát

2017. november 17. péntek 16:43

Megállapodásokat kötnek a szaúdi hatóságok egyes, a korrupcióellenes műveletben őrizetbe vett vezetőkkel, ennek értelmében vagyonuk átadása és készpénz fejében visszakapják szabadságukat – közölték az ügyet jól ismerő illetékesek.

A megállapodásban különválasztják a vagyontárgyakat és a részvényeket, a fizetendő készpénz megállapításához pedig ellenőrzik a bankszámlákat – mondta a nevének elhallgatását kérő egyik vezető a Reuters brit hírügynökségnek.

Hercegeket, magas rangú vezetőket és üzletemberek tucatjait – közöttük minisztereket és milliárdosokat – vettek őrizetbe egy korrupcióellenes eljárás során november elején Szaúd-Arábiában.

Az intézkedések – legalábbis részben – Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hatalmának erősítését célozzák, de az új fejlemények alapján az államkassza gyors feltöltése is a célok között lehetett.

Letartóztatások és korrupciógyanú a szaúdi királyi családban

Villámgyors elszámoltatás folyik Szaúd-Arábiában

Az állami költségvetés alacsony olajárak miatt kialakult deficitje miatt Rijád csökkenti a kiadásait, emellett pedig növeli az adókat és az illetékeket. A szaúdi kormány az elmúlt években nyomást gyakorolt vagyonos állampolgáraira, hogy fektessenek be többet a királyságban, és hozzák haza külföldön tartott vagyonuk egy részét.

A november elején lezajlott korrupciós letartóztatási hullám ennek a folyamatnak a kibővítése lehet, a Financial Times híre szerint ugyanis egyes esetekben a kormány – szabadságuk fejében – a gyanúsítottak vagyonának 70 százalékára ráteszi a kezét, hogy dollármilliárdokkal töltse fel az államkasszát.

Az érintettek között van al-Valíd bin Talál herceg, milliárdos, a királyság egyik legbefolyásosabb üzletembere is. Egy másik üzletembernek több tízmillió riyalt (1 riyal = mintegy 70 forint) vettek le a számlájáról, miután aláírta a megállapodást. Egy másik esetben egy volt magas rangú vezető beleegyezett, hogy lemond 4 milliárd riyal értékű részvényeinek tulajdonjogáról – közölte az illetékes.

A szaúdi kormány a héten több intézkedést hozott számlák befagyasztásától tehermentes vagyonok kisajátításáig, illetve elkobzásáig – mondta egy másik vezető. A szaúdi kormány egyelőre nem reagált az ügyre, a források pedig nevük elhallgatását kérték, miután a megállapodások nem publikusak.

A szaúdi hatóságok eddig 208 embert hallgattak ki a korrupcióellenes vizsgálat keretében, és legalább 100 milliárd dollárra becsülik a korrupció révén eltulajdonított összegeket – közölte egy illetékes a múlt héten, amikor a nyomozás a királyság határain túl átterjedt az Egyesült Arab Emírségekre is.

Több száz új név a szaúdi korrupciós listán, jönnek a befagyasztások

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel követi a szaúdi helyzetet – közölte pénteken Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. A CNBC televízióban arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a véleménye a gazdag őrizetesekkel kötött alkukról a vagyonuknak a szabadságuk fejében történő átadásáról, Mnuchin kijelentette:

“Úgy vélem, hogy (Mohamed bin Szalmán) trónörökös nagy üzletet csinál az ország átalakításával”.

Forrás: AFP / CNBC / Kitekintő


Összeütközött egy helikopter és egy repülő Angliában

2017. november 17. péntek 16:11

A baleset okáról egyelőre nem tudni.
Kiakadtak a Fidesz miatt Brüsszelben

2017. november 17. péntek 13:41

Felháborodtak az Európai Néppárton belül a Fidesz Lengyelországot érintő sajtóközleménye miatt.
Elbeszélgetett Orbánnal az EP-elnök a sorostervezésről

2017. november 17. péntek 13:07

Közben az Európai Bizottság alelnöke arról ír, nem tud Soros-tervről, válaszul a migrációt csökkentő intézkedéseiket is felsorolva.

Egy szenátor 11 éve álmában fogdosott meg egy nőt, akit előtte meg akart csókolni

2017. november 17. péntek 11:48

Al Franken még komikusként a Közel-Keleten alázott meg egy nőt.

A legváratlanabb helyen jelent meg a megbuktatott Mugabe

2017. november 17. péntek 11:06

Miközben a puccsisták megüzenték neki, hogy vagy távozik, vagy távozik.

15 óra tárgyalás után sem jutottak dűlőre Berlinben

2017. november 17. péntek 09:12

Meghosszabbították a koalíciós tárgyalásokat, mert három témában még nagy vita van.
Meghalt a Cosa Nostra feje

2017. november 17. péntek 08:30

Toto Riinát 26-szoros életfogytiglani börtönbüntetése közben érte a halál.

Nagyon úgy tűnik, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárót épít

2017. november 17. péntek 08:07

Műholdfelvételeken tűnt fel egy gyanús nyomáskiegyenlítő test.

Letartóztatták a hírhedt MS-13 banda 214 tagját

2017. november 17. péntek 05:54

A tetkóikról és torokmetszéseikről ismert amerikai szervezetnek azért maradt még pár ezer embere.

3000 tengerészgyalogos érkezett Afganisztánba

2017. november 17. péntek 05:35

Közben robbant a botrány, hogy a vezérkar évek óta elnézi a helyi pedofíliát, mert "ez a szokás".
Az EU szociális papírtigrisétől ijedt be a kormány

2017. november 17. péntek 05:03

Az EU szociális pillére az öt nagy brüsszeli fenyegetés egyike volt, a nemzeti konzultációba is bekerült. Most úgy néz ki, Magyarország is rábólint.

Elindulhat az aláírásgyűjtés a székely nemzetiségről

2017. november 16. csütörtök 23:48

A Kúria szerint a kezdeményezés nem ütközik semmilyen szabályba.

 
fel az oldal tetejére
© 2007-2010 Milliolap.hu | Partnerprogram | Felhasználási feltételek | E - mail | Hozzáadás a kedvencekhez |