Munkaerő-kölcsönzés – az mi fán terem?

Munkaerő-kölcsönzés – az mi fán terem?

Legtöbben ismerik a munkaerő közvetítés fogalmát, de ettől eltérő szolgáltatás a munkaerő kölcsönzés. Nézzük a hasonlóságokat és különbségeket!

A klasszikus munkaerő közvetítés során a munkaadó megbíz egy HR szolgáltató céget, aki közvetítéssel, fejvadászattal foglalkozik. Ő megkeresi a kívánt pozícióhoz megfelelő jelölteket, előszűrést végez velük és a jónak ítélt jelöltekkel interjút szervez a megbízó számára. Mikor megtörténik a kiválasztás, a munkaadó szerződést köt az új munkavállalóval, és a közvetítő cég közvetítői díjat kap, ezzel vége is a szerepe.

A munkaerő-kölcsönzés merőben más: itt a munkavállalók végig a kölcsönzést végző HR szolgáltató cég alkalmazásában állnak, ott képzést kapnak és elvégzik a munkaügyi adminisztrációt számukra. A kölcsönző cég pedig megfelelő munkát keres nekik, így átmenetileg a megbízó ügyfélnek dolgoznak, jellemzően időszakosan. Így az olyan megbízók, ahol szükség van rugalmasan változtatni a munkavállalók létszámát, megtalálják az igény szerinti foglalkoztatás lehetőségét.