A településrendezési terv fogalma

A településrendezési terv fogalma

A településrendezési terv a településszerkezeti terv, a szabályozási keretterv és a szabályozási terv összessége. Olyan dokumentum, amely az ország és azon belül az egyes térségek nagytávlatú műszaki-fizikai szerkezetét határozza meg és befolyásolja. Ez a terv biztosítja a területi adottságok és erőforrások hosszú távú hasznosítását és védelmét, valamint az ökológiai elvek érvényesítését is. 

A településrendezési tervek egyik sikeres közelmúltbeli példája Nagykanizsához köthető. A Zala megyei város településrendezési szabályozási és operatív városfejlesztési eszközei elsőként mutatják meg Magyarországon, hogy nem csak szükséges, hanem lehetséges is megtalálni a helyi válaszokat a fenntartható fejlődés kihívásaira.

Ezen kívül sikeres példája a városi és a térségi megközelítés összehangolt alkalmazására is. A jóváhagyott új településrendezési eszközök ugyanis illeszkednek a hatályos Zala megyei területi tervekben foglaltakkal, amelynek kidolgozásában szintén részt vettek a Városfejlesztés Zrt. munkatársai.