Elektromos autó vs belsőégésű motor: új bizonyíték

Elektromos autó vs belsőégésű motor: új bizonyíték

Sokszor halljuk azt az ellenérvet a villanyautókkal szemben, hogy milyen környezetszennyező, illetve sok energiát felemésztő az akkumulátorok gyártása.

Német kutatók most részletesen vizsgálták az ún. szürke energia szempontjait, ezzel összehasonlíthatóvá téve a belsőégésű motoros autók illetve az elektromos autók valós áramfogyasztását. Szürke energiának nevezzük azt az energia mennyiséget, amely az adott termék előállításához, szállításához, értékesítéséhez szükséges.

A belsőégésű motoros autók esetén ilyen pl. az olaj kitermeléséhez, szállításhoz, a benzinkutak üzemeltetéséhez szükséges áram is. Az elektromos autók számára előállított áramot potenciálisan egyre nagyobb arányban megújuló forrásból állítják elő, míg a fosszilis üzemanyagnál nincs ilyen lehetőség. Mindent összevetve azt találták, hogy ugrott az elektromos autózást ellenzők egyik fontos érve, mivel az említett szürke energia felhasználás tetemes a hagyományos autóknál is, kb. feleakkora, mint az elektromos autóknál. Ez adódik hozzá a káros anyag kibocsátással járó üzemanyag felhasználáshoz, így okozva nagyobb környezetterhelést.