Fizetés nélküli szabadság – kik vehetik igénybe, mikor és miért?

Fizetés nélküli szabadság – kik vehetik igénybe, mikor és miért?

A fizetés nélküli szabadság lehetősége a munkavállalók számára bizonyos élethelyzetekben nagy segítséget jelenthet. Sokan azonban nem tudják, hogy pontosan milyen esetekben vehetik igénybe, milyen szabályok vonatkoznak rá és milyen előnyei és hátrányai vannak.

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság nem igényel munkáltatói engedélyt. Ilyen például az önkéntes tartalékos katonai szolgálat, egy hozzátartozó ápolása vagy a gyermekgondozás ideje. Az utóbbi esetben akár a nagyszülő is igénybe veheti a fizetés nélküli szabadságot, és a biztosítási jogviszony továbbra is fennáll.

Ha valaki fizetés nélküli szabadságot szeretne kérni egyéb okokból, azt legalább 15 nappal a kezdődátum előtt be kell jelentenie a munkáltatónak. Bármilyen okból kérhető, de a munkáltató nem köteles azt megadni. Ha a munkáltató elfogadja a kérést, mindenképpen írásos megállapodásban kell rögzíteni a fizetés nélküli szabadság részleteit.

A legfontosabb hátrányai, hogy nem számít bele a munkaviszonyban töltött időbe, ha hosszabb mint 30 nap, nem számít bele a végkielégítésbe és a felmondási időbe illetve tartama alatt a társadalombiztosítás is szünetel.