Megismerhetjük a magyar fotográfia legnagyobb alakjait

Megismerhetjük a magyar fotográfia legnagyobb alakjait

Bár sokan nem tudják, de az objektívtől a tükörreflexig, a hologramtól a polaroid technikáig számos fejlesztés és találmány köthető magyar tudósokhoz. Az elmúlt közel két évszázadban hatalmasat fejlődött a fotókészítés technológiája a nyolc órán át készülő képtől a mobillal „lövöldözésig”.

A Millenárison megrendezett Álmok Álmodói 20 kiállításon sok más találmány mellett minden fontos, magyar vonatkozású fotográfiai szabadalom megismerhető, ami különösen is érdekes lehet a magyar fotográfia napja alkalmából. A fényképezés történetének 183 éve alatt megannyi magyar származású újító járult hozzá a fotózás fejlődéséhez. Érdekes tény, hogy Az éppen 50 éve elhunyt Dulovits Jenő matematikus és fényképész, az első tükörreflexes gép feltalálója is nemzetközi karriert futhatott volna be, ha nem egy KGST országban jegyezteti be a szabadalmát.

Jóval ismertebb a laikusok számára Gábor Dénes és szabadalma, a hologram, amelynek 1947-es – már Angliában megvalósított – felfedezéséért a fizikus 1971-ben Nobel-díjban is részesült.