Mi áll a tüsszögés hátterében?

Mi áll a tüsszögés hátterében?

Mindenki számára ismerős a pillanat, amikor hirtelen egy tüsszögési roham elkap bennünket. De mi is áll a tüsszögés hátterében?

A tüsszögés az egyik leggyakoribb reflex a testünkben. Sokan azt hihetik, hogy a tüsszögés pusztán egy „szokásos” jelenség, de valójában sokkal összetettebb, mint gondolnánk. A tüsszögést az orrnyálkahártya irritációja váltja ki.

Az egyik leggyakoribb ok a por és az allergének. Amikor idegen anyagok kerülnek az orrnyálkahártyára, az irritálja azt, és a testünk válaszként tüsszögni kezd, hogy megszabaduljon tőlük. Ezért tüsszentünk, amikor például egy poros szobában tartózkodunk vagy allergiás reakció lép fel.

De nem csak az allergének okozhatnak tüsszögést. Az erős napfény is képes irritálni az orrnyálkahártyát, és sok embernek jön rá a tüsszögés, amikor hirtelen kimegy a fényre. Ezenkívül egy hideg vagy egy hirtelen változás a hőmérsékletben is kiválthat tüsszögést.

A tüsszögés mögött állhat más ok is. Néhány ember tüsszög, amikor hirtelen érzelmi reakciót él meg, például nevetés vagy szorongás közben. Az erős érzelmi állapotok hatással lehetnek az idegrendszerre, és ez tüsszögéshez vezethet.