Milyen irányt vegyen egy település fejlődése?

Milyen irányt vegyen egy település fejlődése?

Természetes, hogy egy település önkormányzata számtalan fejlesztési elképzeléssel állhat elő, azonban a sokféle elképzelést érdemes egy előre meghatározott stratégia mentén végrehajtani, hogy a végeredményként egy valóban élhető, fenntartható város jöhessen létre.

A településfejlesztés előkészítését komplex tervezés előzi meg, amely a városfejlesztési akciótervben, illetve akcióterületi tervekben jelenik meg részletesen. Ezen dokumentumok kidolgozásának módszertanát a Városfejlesztés Zrt. fejlesztette ki, illetve a Városfejlesztés Zrt vezette be az elkészítésüket és segítette elő elterjedésüket Magyarországon. Ennek a folyamatnak fontos állomása volt az integrált településfejlesztési stratégia (ITS) készítésére vonatkozó szakpolitikai iránymutatás a szervezet részéről.

A településfejlesztés megkezdéséhez azonban a dokumentáció még nem elegendő, szükség van a szóban forgó fejlesztések műszaki és pénzügyi oldalról történő elmélyítésre is. A tervezésre fordított energia megtérül, hiszen a gondos tervezés eredményeként például hatékonyabban és kedvezőbb pénzügyi eredménnyel tudják felhasználni az önkormányzatok a vissza nem térítendő támogatásokat.