Munkaerő kölcsönzés vs. munkaerő közvetítés – Mi a különbség?

Munkaerő kölcsönzés vs. munkaerő közvetítés – Mi a különbség?

Sokan találkozhattak már azzal a problémával, hogy új munkaerőt szeretnének felvenni, de nem tudják, hogy a munkaerő kölcsönzés vagy a munkaerő közvetítés lenne-e számukra a megfelelő megoldás. A két fogalom elsőre talán hasonlónak tűnhet, de a működésük és az alkalmazásuk területei alapvetően különböznek egymástól.

A munkaerő kölcsönzés olyan szolgáltatás, amely során a kölcsönvevő vállalat általában rövid távra bérel munkaerőt egy munkaerő-kölcsönző cégtől. A kölcsönzött munkaerő a kölcsönvevő cég vezetőinek utasításai szerint dolgozik, és az ő felügyelete alatt áll. Az ilyen típusú szolgáltatás előnye, hogy a kölcsönvevő cégnek nem kell hosszú távra szerződést kötnie az új munkaerővel, és így rugalmasabban tud alkalmazkodni a változó munkaerőigényekhez.


A munkaerő közvetítés esetében viszont a közvetítő cég megtalálja a megfelelő munkavállalót a megrendelőnek, aki aztán közvetlenül az adott céghez lesz alkalmazva. A közvetítő cég csak segít a munkavállaló kiválasztásában, és a szerződés is közvetlenül a cég és a munkavállaló között jön létre. Az ilyen típusú szolgáltatás előnye, hogy a kölcsönvevő cég közvetlenül az új munkavállalóval köt szerződést, így az alkalmazott hosszabb távra áll a cég szolgálatába.