Az ókori egyiptomi festmények rejtélyei

Az ókori egyiptomi festmények rejtélyei

A Sorbonne Martinez Egyetem régészei és a Liége Egyetem közös erőfeszítése során új mélységekbe hatoltak az ókori egyiptomi festmények titokzatos világában. A kutatók egy hordozható kémiai képalkotó technológiát alkalmaztak a festmények rejtett részleteinek feltárására, amely korábban legtöbbször csak laboratóriumi körülmények között vagy múzeumokban volt lehetséges.

A friss tanulmány, amely a PLOS ONE tudományos folyóiratban jelent meg, új megközelítést mutat a kutatók részéről. A régészek olyan hordozható eszközökkel végezték a kémiai képalkotást a festményeken, hogy azokat az eredeti környezetükben tudták vizsgálni. Ennek köszönhetően a csapat azonnal azonosítani tudta a festékek módosításait, rétegződését és összetételét.


A kutatás keretében a szakemberek a thebai nekropoliszban található sírkápolnákból származó két, a Rameszszidák korából származó festményt elemeztek. Az elemzés eredményei izgalmas felfedezéseket hoztak. Az egyik festményen egy alak karjának helyzetében történt apró változást találtak, bár ennek pontos oka még nem tisztázott.

A másik festményen számos változtatást fedeztek fel a II. Ramesszész portréján ábrázolt koronán és más királyi tárgyakon. Ezek a változások valószínűleg a szimbolikus jelentés idővel bekövetkezett változásával vannak összefüggésben.