Hogyan írjunk önéletrajzot?

Hogyan írjunk önéletrajzot?

A jó önéletrajz belépő lehet egy áhított munkahelyre, vagy épp ellenkezőleg: elszáll vele minden esélyünk, hogy felvegyenek minket.

Sajnos nem mindig attól függ, hogy ki a legalkalmasabb az adott pozícióra. A kommunikáció, a meggyőzés, az önéletrajz vagy akár a mellé csatolt motivációs levél mind-mind rengeteget számít. Aki jobban ért a meggyőzéshez, lehet, hogy úgy kaparintja meg előlünk az állást, hogy valójában mi alkalmasabbak lennénk nála a feladatra. Éppen ezért a profi önéletrajz legalább annyira fontos az álláskeresés során, mint maga a szaktudásunk és a kompetenciáink.

Hogyan írjunk önéletrajzot? Áttekinthető, logikusan felépített dokumentumra van szükség, amelyben kidomborítjuk erősségeinket, eddigi eredményeinket, szakmai sikereinket. Célszerű kulcsszavakat beleírni, pl. fejlesztők esetén azt, hogy milyen programnyelvekkel dolgozott már, vagy milyen szofvereket ismerünk, ugyanis ma már nem futják át egyesével a jelentkezéseket, hanem bizonyos algoritmusok segítségével próbálják kiszűrni a legesélyesebbeket, amelyek figyelik azokat a kulcsszavakat, amelyek megléte esetén nőnek az esélyeink a kiválasztásra.