Hogyan látható el a jövő városi népessége elegendő energiával?

Hogyan látható el a jövő városi népessége elegendő energiával?

A városok korszerűtlen, lepusztult, barnamezős területei komoly fejtörést okozhatnak a városfejlesztő szakembereknek, hiszen ezek a területen a városok frekventált, jól hasznosítható részein találhatóak, így megfelelő hasznosításuk az egész város érdeke. 

Gyakori, hogy ezeken a barnamezős területeken komoly ingatlanberuházásokat hajtanak végre, de néha felmerülhet az is, hogy energiaközösségeket, közösségi napelem parkokat hozzanak létre. Ennek az az oka, hogy a városok energiafogyasztását egyre inkább megújuló energiaforrásokkal célszerű biztosítani, amelyek közül talán a napelem a leghatékonyabb. A napelemekkel kapcsolatban azonban mára egyértelművé vált, hogy nem lehet minden háztetőre fotovoltaikus rendszert telepíteni, ezért abban látják a szakértők a megoldást, hogy a városok elavult területein valósítanak meg nagyobb kapacitású termelő egységeket.

A barnemezős területek funkcióváltásához szükséges lehet a településrendezési terv módosítására, a városrész hosszú távú fejlesztési koncepciójának újragondolására is.