Életmentő magyar fejlesztés a vulkánkitörések korai észlelésében

Életmentő magyar fejlesztés a vulkánkitörések korai észlelésében

A nemrég bekövetkezett tragikus törökországi földrengés is bizonyítja, mennyire fontos feltérképezni a földmozgásokat, illetve a modern technika és kutatások segítségével kiépíteni azok megbízható előrejelző rendszerét. A földrengések mellett bolygónk számos pontján jellemzőek a vulkánkitörések is, amelyek kutatásában most jelentős magyar siker született.

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) és a Tokiói Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, vajon milyen összefüggésben áll a felszín alatti magma állapotváltozása és a talaj deformációja?

Egy magyar technológián alapuló új berendezés a Szakuradzsima vulkán körüli kozmikus müonrészecskék mérésével alkot képet a változásokról. A 2017 óta folyó magyar-japán együttműködésben megvalósuló müográfia alapú magyar fejlesztés a földrengések észlelésére irányul. Hasznos kiegészítő eszköze lehet a talajdeformációt mérő távérzékelő rendszereknek. A kísérlet adatai egyúttal közelebb viszik a tudósokat a vulkánkitörések eredményes középtávú értékeléséhez.