Lehetőségek a munkaerő-piaci rések betöltésére

Lehetőségek a munkaerő-piaci rések betöltésére

Kékgalléros munkaerőt találni korántsem egyszerű, sok gyárban hosszabb időt igényel, míg találnak megfelelően képzett és elhivatott dolgozókat. Számukra érdekes megoldás lehet, ha szállással együtt hirdetik meg a pozíciót, ezzel tehát más régiókból is vonzzák a munkásokat. Tovább menve egy újabban megfigyelhető lehetőség, hogy külföldi munkaerő kölcsönzés formájában töltik be a pozíciókat

Akár a környező országokból, akár most már Távol-Keletről, Fülöp-szigetekről is fogadnak kollégákat, hogy betöltsék a réseket. Ezek azonban olyan szaktudást igénylő folyamatok, amelyhez érdemes igénybe venni szakértő támogatást, melyben egy erre szakosodott HR szolgáltató cég tud segíteni.

A kínálati oldalon pedig fontos lépés lehet a hosszabb távon munkanélküli dolgozóknak, ha átképzésre jelentkeznek. A munkaerő közvetítők és a munkaügyi hivatalok is tudnak felvilágosítást adni a jelenleg elérhető felnőttképzési lehetőségekről. Hiányszakmák esetén olyan szerződést is el lehet érni, hogy a munkaadó vállalja a képzés díját, és cserébe minimum időtartamú foglalkoztatásra kötnek szerződést.