Tippek ülő munka káros hatásai ellen

Tippek ülő munka káros hatásai ellen

Ülő helyzetben sokszor hajlamosak vagyunk nem észrevenni, hogy milyen fáradtak is vagyunk, vagy megterhelő a szervezetünkre a munkavégzés. Azonban fontos tudni, hogy az ülő munka nagyon sok egészségügyi kockázatot rejt, elsősorban mozgásszervi panaszokat és szív- és érrendszeri bajokat alapoz meg. Aki szeretné ezeket megelőzni, az két dologra kell odafigyeljen:

  1. munka közben a helyes testtartás: egy jó irodai székkel, és esetleges kiegészítőkkel lehet megteremteni. Az ergonomikus ülő helyzet biztosítja, hogy a csípő, a derék és a hát illetve nyak olyan pozícióban legyen a munka során, hogy ne erőltesse meg az ízületeket. Ezt kombinálni lehet aktív ülési megoldásokkal, tehát egyensúlyozó párnával, akár fitnesz labdával, hogy munka közben dolgoztassuk a törzs izomzatát.

szünetek munka közben: Különösen ülő munkát végzőknél fontos definiálni, hogy milyen munkaközi szünetek járnak. Ilyenkor kinyújtóztatjuk, megmozgatjuk az érintett ízületeket, így megelőzhető a fájdalom. Legjobb, ha friss levegőn tudjuk ezt végrehajtani, ezzel sokat teszünk egészségünkért.