Stonehenge, az ősi rejtély

Stonehenge egy ősi építmény, amely a délkeleti Angliában, Wiltshire megyében található. Ez a különleges hely egy hatalmas kőkörből és hengerekből áll, amelyek több ezer évvel ezelőtt kerültek oda. Stonehenge az egyik leghíresebb ősi emlékmű a világon és az egyik legnagyobb rejtély is.

Építésének pontos időpontja még mindig vita tárgya a tudósok és régészek között. Azonban úgy vélik, hogy az építmény több ezer éves lehet, és az ókori kultúrák által készült. A legkorábbi részeket a kr.e. 3100 és 2600 közötti időszakban emelték.

Az épületet hatalmas sivatag kövekből készítették, amelyeknek több tonnásak a súlya. Sokan úgy vélik, hogy az ősi emberek hatalmas erőfeszítéseket tettek az épület felépítése érdekében, de a pontos módszereik még mindig rejtélyek.

Stonehenge különlegessége az, hogy régészek nem egyeznek meg teljesen abban, hogy pontosan milyen célból építették. Vannak olyan elméletek, amelyek szerint az épület szertartások, naptári számítások vagy csillagászati megfigyelések céljaira szolgált.

A leghíresebb szól az ősi druidákhoz, akiknek szent helyként tartották számon. Sokan azt hiszik, hogy Stonehenge valamilyen vallási vagy szertartási célt szolgált.