Fenntarthatóság és okosvárosok

Fenntarthatóság és okosvárosok

A fenntarthatóság kérdése egyre inkább előtérbe kerül a városok fejlesztése során is, hiszen a városi népesség életkörülményeinek javítása és a környezet védelme egyértelmű gazdasági, társadalmi és környezeti előnyökkel is jár.

A fenntarthatóságot tartják szem előtt az okosváros koncepciók is, amely összefoglalva azt jelenti, hogy a városi szerkezet tudatos és átgondolt változtatásával, valamint a technológiai innovációk városfejlesztésben és -üzemeltetésben való alkalmazásával fenntartható városi környezet alakul ki. Az okosváros koncepció célja hatékonyan működő és a benne lakók számára élhető városi környezet létrehozása, amelynek messzemenő társadalmi, gazdasági és környezeti hatásai vannak.

A Városfejlesztés Zrt. szakértői korszerű településfejlesztési koncepciókat dolgoznak ki, ahol figyelembe veszik a fenntarthatósági kritériumokat is, valamint az okosvárosokra jellemző hatékonyabb működést is elősegítik. A tudatos városfejlesztésre hazánkban is egyre több jó példát találni, hiszen megyeszékhelyek, megyei jogú városok, városnegyedek is megújultak az utóbbi években.