Milyen nehézségekkel küzd egy pályakezdő az álláskeresésnél?

Milyen nehézségekkel küzd egy pályakezdő az álláskeresésnél?

Pályakezdőként az első állás megszerzése mindig kihívásokkal teli, de nem lehetetlen. 

A legtöbb álláshirdetéshez tapasztalat szükséges, amivel a legtöbb pályakezdő egyáltalán nem vagy csak kismértékben rendelkezik. Azonban ne keseredjünk el, ha szembesülünk az álláskeresés nehézségeivel, mert vannak olyan lehetőségek, amelyekkel tapasztalatot szerezhetünk. Például a szakmai gyakorlatok, önkéntes munka, vagy akár egy részmunkaidős állás is lehetőséget ad a tapasztalatszerzésre.

Sajnos a pályakezdők sokszor alacsonyabb fizetést kapnak az első állásukban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elfogadhatjuk a rosszul fizető állásokat. Fontos, hogy kutassunk a piaci árakról és a választott szakmában milyen bérek várhatóak. Ha nem találunk olyan állást, amely megfelelő fizetést kínál, akkor érdemes megfontolni a részmunkaidős munkavégzést, vagy akár az önkéntes munkát is.

A kapcsolatok és a networking fontos szerepet játszanak az álláskeresés során. Azonban a pályakezdőknek általában kevés kapcsolati hálójuk van. Ennek ellenére van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy bővítsük a kapcsolati hálónkat. Például részt vehetünk szakmai rendezvényeken, vagy olyan mentorokat kereshetünk, akik segíthetnek a karrierünk építésében.

Az önéletrajz az egyik legfontosabb eszköz az álláskeresés során. Ha az önéletrajzunk nem megfelelő, akkor nehezebb lesz az állásinterjúk megszerzése.