Honnan érkezik hazánkba a legtöbb külföldi munkavállaló?

Honnan érkezik hazánkba a legtöbb külföldi munkavállaló?

Arra, hogy egyesek idegen országokban vállalnak munkát, a múltban eddig is volt példa. A jobb fizetés vagy életkörülmények miatti tömeges vándorlás azonban a modern kor „vívmánya”. Az Európai Uniós csatlakozáskor Magyarország számára is megnyíltak a lehetőségek, hiszen a munkavállalók szabad mozgása uniós alapjog. 

Ahogy a magyarok közül is sokan dolgoznak külföldön, úgy hazánkba is áramlik az EU-n belüli és azon kívüli munkaerő. Utóbbi esetben más szabályozások érvényesek, de a törvény szigorú kontroll mellett minden munkavállaló számára lehetővé teszi a magyarországi munkavégzést. Általánosságban elmondható, hogy a vendégmunkások között legnagyobb számban román, erdélyi, ukrán és keletről érkező dolgozókat találunk.

A külföldről érkező dolgozni vágyókat szempillantás alatt felveszi a piac. Esetükben a szállásoltatás kérdésével is foglalkozni kell, de a munkaadók zömének ez nem okoz gondot. Az ázsiai munkaerő jelentléte hazánkban még csak most kezd elterjedni. Közülük a legnagyobb számban jelenleg a vietnámi, indiai és Fülöp-szigeteki munkavállalók vannak.